Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αναλύει το ενδεχόμενο εξαίρεσης ορισμένων προϊόντων, όπως το αλκοόλ και το κρέας, από την πολιτική προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενη την αναθεώρηση των κανονισμών που σχεδιάζει να παρουσιάσει πριν από το επόμενο καλοκαίρι.
Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι οργανισμών συζήτησαν αυτήν την Τρίτη για τις επόμενες αλλαγές σε αυτήν την πολιτική, στο πλαίσιο της ημερίδας ενημέρωσης σχετικά με τις προτάσεις που μπορούν να επωφεληθούν από την πολιτική προώθησης το 2022.
Ο Μπρούνο Άλβες, από την ομάδα προώθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές που εξετάζει η Επιτροπή για την επόμενη αναθεώρηση της πολιτικής, ξεκινώντας με την ιδέα να «χτίσουμε πάνω σε αυτό που έχουμε», χρησιμοποιώντας τα ετήσια προγράμματα εργασίας για να προσαρμογή των εκστρατειών στις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, ιδίως στον τομέα της βιωσιμότητας.
Η δεύτερη επιλογή προτείνει μια προσαρμογή, για παράδειγμα, τον περιορισμό των δράσεων στην εσωτερική αγορά, στους στόχους που ορίζονται στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι», η οποία στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων και ταυτόχρονα επιτρέπει τη χρηματοδότηση άλλων δράσεων σε τρίτες χώρες.
Η τρίτη επιλογή στο τραπέζι προτείνει αναθεώρηση των κριτηρίων και εξαίρεση ορισμένων προϊόντων από την προώθηση.
Οι διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη αποκάλυψαν ότι ενώ πολλοί καταναλωτές και ΜΚΟ είναι υπέρ της αφαίρεσης προϊόντων όπως το κρέας και το αλκοόλ από την προώθηση, οι χώρες και οι οργανώσεις παραγωγών αντιτίθενται σε αυτό, είπε.
Διευκρίνισε ότι είναι μια «επιλογή που εξετάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης», αν και πίστευε ότι «απέχουμε πολύ» από το να την επιβάλουμε στους άλλους.
Στην επανεξέταση, οι Βρυξέλλες θα λάβουν υπόψη τις διαφορετικές απόψεις και θα εξετάσουν καθεμία από αυτές, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, βιωσιμότητα και κοινωνικές επιπτώσεις. Στη συνέχεια θα προβούν σε αντικειμενική αξιολόγηση.
Η ευρωπαϊκή πολιτική προώθησης αποσκοπεί στη συγχρηματοδότηση δράσεων και εκστρατειών και στην ενημέρωση, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, για να ανοίξει νέες ευκαιρίες στην αγορά.
Από τότε που οι Βρυξέλλες παρουσίασαν τη στρατηγική «Farm to Fork», συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια αναθεώρηση αυτής της πολιτικής για να την καθοδηγήσει προς μια πιο βιώσιμη κατανάλωση και να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους.
Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει εκπονήσει διάφορα σχέδια και δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αναφέρει ως στόχο την ανάπτυξη μιας πολιτικής προώθησης που να ευθυγραμμίζεται με την αλλαγή σε μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.
Από την πλευρά της, η Nathalie Sauze-Vandevyver, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η συνεκτίμηση των «προκλήσεων και δεσμεύσεων» των ευρωπαϊκών στρατηγικών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «αποκλεισμούς» διαφορετικών προϊόντων, αλλά σε μείωση της κατανάλωσης και ότι στόχος είναι η ενημέρωση του καταναλωτή για την ποιότητα των προϊόντων και τις μεθόδους παραγωγής.
«Η προώθηση μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο σε αυτή τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο επισιτιστικό σύστημα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εκτός από το ότι εξυπηρετεί την εκπαίδευση, είναι σημαντικό και για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Αυτό που γίνεται τώρα και θα συνεχιστεί και στο μέλλον είναι να αυξηθεί το ποσοστό του προϋπολογισμού για την προώθηση των οπωροκηπευτικών και να ενταχθούν τα φυτικής προέλευσης προϊόντα, είπε.
Η Nathalie Chaze, επίσης από την EC, επεσήμανε ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αλλάξεις καταναλωτικές συνήθειες.
«Χωρίς αλλαγή στην κατανάλωση, η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα δεν θα συμβεί», είπε η Chaze, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά εργαλεία για την τροποποίηση της ζήτησης.
Για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να εισαγάγουν νέα σήμανση στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων έως το τέλος του 2022 για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν «τη σωστή επιλογή» και να αποφύγουν την «ποικιλία συστημάτων» που υπάρχουν σήμερα, που κάνουν «μερικές φορές να προκαλεί σύγχυση».
Μετάφραση-Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος