Οι τρεις δόσεις του εμβολίου AstraZeneca αποτελεσματικές κατά της Όμικρον

Η χορήγηση τριών δόσεων, του εμβολίου COVID-19, της AstraZeneca, είναι αποτελεσματικές, κατά της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής  του κορωνοϊού, Omicron, δήλωσε την Πέμπτη η φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη στοιχεία από εργαστηριακή μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό, ταιριάζουν με εκείνα των αντιπάλων φαραμακευτικών εταιριών, Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία έχουν επίσης βρει, ότι μια τρίτη δόση των εμβολίων τους, λειτουργεί κατά της Όμικρον.

Η μελέτη για το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria, έδειξε ότι μετά από χορήγηση τριών δόσεων του εμβολίου, τα επίπεδα εξουδετέρωσης, κατά της Omicron, ήταν σε γενικές γραμμές, παρόμοια με αυτά κατά της παραλλαγής Delta, του ιού, μετά από δύο δόσεις.

Η εταιρεία, δήλωσε ότι οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που διεξήγαγαν τη μελέτη, ήταν ανεξάρτητοι από εκείνους που εργάστηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Καθώς κατανοούμε καλύτερα την Omicron, πιστεύουμε ότι θα διαπιστώσουμε ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων παρέχει διαρκή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλείες», δήλωσε ο Menelaos Pangalos, επικεφαλής της R&D βιοφαρμακευτικής της AstraZeneca, αναφερόμενος σε ένα κρίσιμο συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος που ανταποκρίνεται στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Omicron μετά την αναμνηστική δόση, ήταν υψηλότερα από τα αντισώματα σε άτομα που είχαν μολυνθεί και αναρρώσει φυσικά από το COVID-19, πρόσθεσε, το στέλεχος της εταρίας.

Η μελέτη της Οξφόρδης, ανέλυσε  δείγματα αίματος από άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19, αυτά που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις και μια αναμνηστική, και εκείνα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές. Περιελάμβανε δείγματα από 41 άτομα στα οποία χορηγήθηκαν τρεις δόσεις, Vaxzevria.

Δημήτρης Γ. Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος