Οι Ταλιμπάν σάστισαν τον κόσμο αποκαλύπτοντας το πρώτο «υπεραυτοκίνητο» του Αφγανιστάν

Array

Σύμφωνα με το Business Insider, οι Ταλιμπάν παρουσίασαν ένα αυτοκίνητο που λέγεται ότι είναι το πρώτο «εγχώριας ανάπτυξης» supercar στο Αφγανιστάν. Την περασμένη Κυριακή, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ μοιράστηκε στο Twitter ένα βίντεο με ένα αυτοκίνητο στο χιόνι, περιγράφοντάς το ως φόρο τιμής στη χώρα.

Σύμφωνα με τα άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης, το αυτοκίνητο, με την ονομασία Mada 9, κατασκευάστηκε επί πέντε χρόνια από την εταιρία Entop, σε συνεργασία με μια ομάδα 30 μηχανικών και σχεδιαστών από το Αφγανικό Τεχνικό Επαγγελματικό Ινστιτούτο.

Ωστόσο, οι λάτρεις του αυτοκινήτου έμειναν λίγο μπερδεμένοι όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτό το φαινομενικά κομψό δημιούργημα κινείται από έναν τυπικό κινητήρα Toyota Corolla του 2000.

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Γκουλάμ Χαϊντάρ Σαχαμάτ, δήλωσε ότι ο κινητήρας είναι κατάλληλος για αναβάθμιση και αύξηση της ταχύτητας και της ισχύος. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανικοί ελπίζουν να αντικαταστήσουν στο μέλλον τον συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτονται περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο, ή τουλάχιστον για την τελική ταχύτητα.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμαντ Ριζά Αχμαντί, ο σχεδιαστής του Mada 9, δήλωσε ότι ελπίζει το αυτοκίνητο να γίνει «φάρος για μια χώρα που αγωνίζεται». «Αυτό το αυτοκίνητο θα είναι ένας πρεσβευτής, που θα κυκλοφορεί στο Αφγανιστάν και θα δείχνει στους ανθρώπους τη δύναμη της γνώσης», είπε.

«Ο σχεδιαστής του Mada 9 πρόσθεσε επίσης ότι το αυτοκίνητο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αγοραστών, αλλά δεν είναι προς πώληση».

Το Αφγανιστάν έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ύφεση από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα με τη βία τον Αύγουστο του 2021. Σύμφωνα με αναφορές, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20-30% μέσα σε μόλις ένα χρόνο ελέγχου των Ταλιμπάν. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι New York Times, από τον Οκτώβριο του 2021 έως του Ιανουαρίου 2022, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τη δεινή κατάσταση της χώρας, δηλώνοντας: «Έξι μήνες μετά το πραξικόπημα των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν κρέμεται από μια κλωστή. Η καθημερινή ζωή των Αφγανών έχει γίνει μια παγωμένη κόλαση».

Πηγή: LRT.lt

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος