Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το εμβόλιο της Johnson και Johnson για το οποίο ο Π.Ο.Υ εξέδωσε πριν από λίγο συστάσεις έπειτα από την συνεδρίαση της επιτροπής ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις το μονοδοσικό εμβόλιο Ad26.COV2.S κατά του COVID-19 δεν περιέχει επικουρικά, συντηρητικά, υλικά ζωικής προέλευσης ή εμβρυϊκού ιστού και μια εφάπαξ δόση έχει αποτελεσματικότητα 66,9% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, 76,7% έναντι σοβαρής νόσου μετά από 14 ημέρες και 85,4% μετά την 28η ημέρα.

Συνολικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι νοσηλείας φτάνει το 93,1%. Παράλληλα αντιμετωπίζει καλά τόσο την βρετανική, την νοτιοαφρικανική αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό και την βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Το εμβόλιο μπορούν να λάβουν όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με προτεινόμενη δόση (0,5 ml) που χορηγείται ενδομυϊκά στον δελτοειδή μυ. Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία αποτελεσματικότητας του, υποστηρίζουν επί του παρόντος τη χρήση μίας δόσης, ενώ η ανάγκη και ο χρόνος πιθανών επιπλέον δόσεων μελετάται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές.

Το ιστορικό της αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό, ενώ θα πρέπει να χορηγείται υπό την επίβλεψη, με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να εφαρμόζεται μια περίοδος παρατήρησης 15 λεπτών μετά τον εμβολιασμό. Όποιος έχει οξεία εμπύρετη ασθένεια με θερμοκρασία σώματος άνω των 38,5 ºC θα πρέπει να αναβάλει τον εμβολιασμό έως ότου είναι υγιής.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων τα δεδομένα από τη δοκιμή φάσης 3 δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου είναι συγκρίσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ για άτομα με συννοσηρότητες η κλινική δοκιμή φάσης 3 απέδειξε ότι το εμβόλιο έχει παρόμοια προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε άτομα με υπέρταση, χρόνια πνευμονική νόσο, σημαντική καρδιακή νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη και ιό HIV.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας για παιδιά ή εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών. Μέχρι να είναι διαθέσιμα τέτοια δεδομένα, ο εμβολιασμός ατόμων κάτω των 18 ετών δεν συνιστάται.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες δεν επαρκούν για την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το εμβόλιο κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας μετά τον εμβολιασμό περισσότερων από 1.600 εγκύων γυναικών. Εν τω μεταξύ, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν το Ad26.COV2.S μόνο εάν το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί των πιθανών κινδύνων του εμβολίου, όπως εάν η γυναίκα είναι εργαζόμενη στην υγεία με υψηλό κίνδυνο έκθεσης ή έχει συννοσηρότητες που τις τοποθετούν σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρό COVID-19.

Το εμβόλιο παρέχεται στις χώρες στους -20 ° C με διάρκεια ζωής 24 μηνών σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων που περιέχει 5 δόσεις (0,5 ml έκαστη). Το εμβόλιο μπορεί να φυλαχθεί στους 2 ° C έως 8 ° C για 3 μήνες. Μόλις αποψυχθεί το εμβόλιο δεν πρέπει να καταψυχθεί ξανά. Τα φιαλίδια πρέπει να είναι προστατευμένο από το φως. Μετά την απόσυρση της πρώτης δόσης, το φιαλίδιο πρέπει να διατηρείται μεταξύ 2 ° C έως 8 ° C για όχι περισσότερο από 6 ώρες.

ΕΡΤ- Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος