Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς θα συνεχιστούν την Κυριακή – Για «μεγάλη πρόοδο» κάνει λόγο ο Τραμπ

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Κίνας για τους δασμούς που απειλούν να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομία έληξαν μετά από μια ημέρα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή (11/5), δήλωσε αξιωματούχος στο Associated Press.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συζητείται η επανεκκίνηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, o Τραμπ αναφέρει: «Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Διαπραγματεύτηκαν μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος!».

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 10 ώρες και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο AP ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών που ταράσσονται από την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Οι συνομιλίες καλύφθηκαν από μυστικότητα και καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε σχόλια στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει στο 80% τους τιμωρητικούς δασμούς που έχει επιβάλει ο ίδιος στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

«Ο πρόεδρος θα ήθελε να διευθετήσει το πρόβλημα με την Κίνα. Όπως έχει πει, θα ήθελε να ηρεμήσει η κατάσταση», σημείωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ μιλώντας στο Fox News.

Η χειρονομία θεωρείται συμβολικού χαρακτήρα, αφού σε αυτό το επίπεδο οι τελωνειακοί δασμοί θα εξακολουθούσαν να είναι αφόρητοι για τις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο ο Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως πολιτικό εργαλείο για να ασκεί πίεση στους συμμάχους του. Στο πλαίσιο αυτό έχει επιβάλει ή έχει απειλήσει να επιβάλει υψηλούς δασμούς στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Συνολικά στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα έχουν επιβληθεί δασμοί 145%, με το Πεκίνο να απαντά επιβάλλοντας δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Αποτέλεσμα: οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», εκτίμησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Στα μέσα Απριλίου, η επικεφαλής του ΠΟΕ είχε εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Εκτίμησε πως παρότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών «αντιπροσωπεύουν περίπου μόλις το 3% του παγκόσμιου εμπορίου», η αποσύνδεση αυτών των δύο μεγάλων οικονομιών «θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες». Η παγκόσμια οικονομία θα χωριζόταν τότε σε «δύο απομονωμένα μπλοκ» με βάση γεωπολιτικά συμφέροντα, εξήγησε.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα ατού: η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της τον Απρίλιο, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα. Πρέπει να δούμε παραχωρήσεις και από την πλευρά τους», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.

«Πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία θα ήταν μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που επιβλήθηκαν φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων», εκτίμησε η Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στο κέντρο μελετών German Marshall Fund με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Σου Μπιν, καθηγητής στο China Europe International Business School (CEIBS) της Σανγκάης, δεν θεωρεί ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν σε «λογικά επίπεδα»: «Ακόμη κι αν μειωθούν, θα μειωθούν μάλλον κατά το ήμισυ. Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλοί» για να επιστρέψει η κανονικότητα στις εμπορικές συναλλαγές.

Με πληροφορίες από AP-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος