Οι Ρώσοι κινητοποιούν 140 πλοία από τη Μεσόγειο στον Ειρηνικό

Οι Ρώσοι κινητοποιούν 140 πλοία από τη Μεσόγειο στον Ειρηνικό, καλύπτοντας τη «μισή Ευρώπη» στην ξηρά. Και οι τέσσερις ρωσικοί ναυτικοί στόλοι, Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Βόρειος και Ειρηνικός, και ο στόλος της Κασπίας βρίσκονται σε “λειτουργία στρατιωτικής άσκησης”.

Και καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν σκορπιστεί μεταξύ Ουάσιγκτον, Μόσχας, Κιέβου, Βερολίνου και Παρισιού τις τελευταίες ημέρες για να καταβάλουν διπλωματικές προσπάθειες για να κατευνάσουν την πολεμική ατμόσφαιρα γύρω από την Ουκρανία, η οποία φαίνεται να αποφέρει κάποια αποτελέσματα, λαμβάνει χώρα ισχυρή στρατιωτική δραστηριότητα.

Περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες φτάνουν και αναπτύσσονται στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία και πιθανώς στην Εσθονία. Πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Αδριατική, οι Σκανδιναβικές χώρες ανεβάζουν τη στρατιωτική ετοιμότητα των στρατευμάτων τους, η Δανία έχει στείλει αρκετά από τα αεροπλάνα της στη Λιθουανία και προετοιμάζονται στρατιωτικές ασκήσεις στη βόρεια Νορβηγία.

Πληθώρα ρωσικών ασκήσεων

Δεν κάθεται ούτε η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε ή ξεκινά μια ολόκληρη σειρά σχετικών ελιγμών ή ασκήσεων βαρέων όπλων βολής από την Κασπία Θάλασσα, μέσω της Λευκορωσίας έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Η περιοχή, η οποία καλύπτει σχεδόν τη «μισή Ευρώπη» (Σκανδιναβία και Ανατολική Ευρώπη, η μεγαλύτερη ευρωαφρικανική θάλασσα και μεγάλα τμήματα της Ρωσίας θα είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης για την επίδειξη δύναμης και θορύβου όπλων) αυτές τις κρύες μέρες του Φεβρουαρίου. Όλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ελιγμούς στους οποίους ασκείται «άμυνα και αποτροπή».

Οι Ρώσοι πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες και πιο μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρειά τους, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει την προσαρτημένη Κριμαία από το 2014. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε 15 στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης σε οκτώ περιοχές και είναι ενδιαφέρον ότι οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν επίσης δύο αποστάτες γεωργιανούς παρακρατικούς σχηματισμούς, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Οι ασκήσεις θα γίνουν στην περιοχή Βόλγκογκραντ, Σταυρούπολη, Αδύγεα, Τσετσενία, Καράτσεβο-Τσερκεσία, Βόρεια Οσετία και Ινγκουσετία και στην Κριμαία θα ασκηθεί «άμυνα κατά της απόβασης», όπως ειπώθηκε.

Και οι τέσσερις στόλοι σε λειτουργία

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εδάφους θα πραγματοποιηθούν ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και του Βόρειου και Βαλτικού Στόλου. Και οι τέσσερις ρωσικοί ναυτικοί στόλοι, η Μαύρη Θάλασσα, η Βαλτική, ο Βόρειος και ο Ειρηνικός και ο στόλος της Κασπίας βρίσκονται σε «ασκήσεις» από τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, συμμετέχουν 140 πλοία και περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες.

Πλοία όλων των ρωσικών στόλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού καταδρομικού Varjag, του ανθυποβρυχιακού πλοίου Admiral Tribuc και του δεξαμενόπλοιου Boris Butoma του Ειρηνικού από τον Στόλο του Βορρά και της Βαλτικής, εισήλθαν επίσης στη Μεσόγειο για ασκήσεις. Το καταδρομικό πυραύλων “Marshal Ustinov”, η φρεγάτα ” Ο Admiral Kasatonov» και το ανθυποβρυχιακό πλοίο « Admiral Kulakov» έφτασε στη Μεσόγειο. Στο δρόμο από τη Σεβαστούπολη προς τη Μεσόγειο βρίσκεται ένα σύγχρονο καταδρομικό πυραύλων “Moscow” και έξι αποβατικά πλοία “Olenogorski gornjak”, “Georgij Pobedonosec” και “Pjotr Morgunov” από τον Βόρειο Στόλο και “Korolev”, “Minsk” και ” Καλίνινγκραντ», που αποτελούν μέρος του Στόλου της Βαλτικής.

Όλες οι ένοπλες δυνάμεις στη Λευκορωσία

Η εφημερίδα της Μόσχας «Ιζβέστια» γράφει ότι περίπου 20 πλοία θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, καθώς και σε αυτές στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πυραυλικά καταδρομικά είναι οπλισμένα με 16 αντιπυραυλικά συστήματα Vulkan. Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού «συμμαχική αποφασιστικότητα 2022» θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία, κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, περίπου 200 χλμ από το Κίεβο. Ορισμένοι αναλυτές εκεί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της «ανεξαρτησίας». Ρωσική διοίκηση και ρωσικά στρατηγικά στρατιωτικά σχέδια.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται επίσης το «ρωσικό σώμα διατήρησης της ειρήνης» στην παρακρατική οντότητα Υπερδνειστερία στη Μολδαβία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας. Πυραυλικά συστήματα S-400, αεροσκάφη Su-35, αεροσκάφη Su-25 SM και βομβαρδιστικά Tu-22M3 έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία. Αεροδρόμια – τρία στην ευρύτερη περιοχή του Μινσκ – Baranovichi, Luninec, Machulisci και Lida κοντά στο Grodno, μια πόλη που δεν είναι μακριά από τα πολωνικά σύνορα. Στρατεύματα από την Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία για ασκήσεις και θα πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους μετά τις ασκήσεις, τουλάχιστον όπως εικάζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα. Και ενώ η διπλωματία λειτουργεί, ούτε οι στρατιώτες δεν κοιμούνται – προφανώς. Για παν ενδεχόμενο.

Πηγή: Πρωινή εφημερίδα της Κροατίας – Jutarnjilist.hr

Μετάφραση και επιμέλεια: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος