Οι «πρωτιές» του νέου Αυστραλού Πρωθυπουργού

Ο Anthony Norman Albanese ορκίστηκε σήμερα ως ο 31ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, γυρίζοντας σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο ηγέτης των Εργατικών τερμάτισε σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης από τον συνασπισμό Φιλελευθέρων/Εθνικών.

Γεννημένος στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας στις 2 Μαρτίου του 1963, η ζωή του Anthony Albanese ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, ήδη από την στιγμή της σύλληψης του. Υπήρξε παιδί ενός εφήμερου έρωτα μεταξύ της Αυστραλό – Ιρλανδής μητέρας του και ενός Ιταλού φροντιστή σε κρουαζιερόπλοιο. Η μητέρα του, Maryanne Ellery, γνώρισε τον βιολογικό πατέρα του κατά την διάρκεια του πρώτου πολύμηνου ταξιδιού, που έκανε στην ζωή της, με το ατμόπλοιο Fairsky. Ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος όταν επέστρεψε στο Σίδνεϊ. Η σχέση του
ζευγαριού όμως δεν προχώρησε και έτσι η νεαρή τότε γυναίκα αποφάσισε να φέρει στην ζωή και να μεγαλώσει μόνη το παιδί της. Το μόνο που του λέγε ήταν πως ο πατέρας του πέθανε σε τροχαίο. Δούλευε σκληρά ως καθαρίστρια μέχρι που απέκτησε χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα και αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί. Ο μικρός Anthony μεγάλωσε με την μητέρα του σε εργατικές κατοικίες, με τα ελάχιστα χρήματα της αναπηρικής σύνταξης, χωρίς να ξέρει καν πως ο αληθινός του πατέρας ζει.
Στο ξεκίνημα της ζωής του δεν υπήρχε κανένας οιωνός, πώς αυτό το παιδί θα γινόταν μια μέρα Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Albanese ασχολήθηκε με την πολιτική στα φοιτητικά του χρόνια, όπου σπούδασε οικονομικά, δέθηκε με την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος και για πρώτη φορά εξελέγη στο Αυστραλιανό κοινοβούλιο το 1996. Ακολούθησε μια σταθερά ανοδική πολιτική πορεία, ενώ υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Κεβιν Ραντ το 2013. Την ίδια χρόνια οι Εργατικοί έχασαν τις εκλογές και έκτοτε είναι η πρώτη φορά που επιστρέφουν στην εξουσία.

Από σεβασμό στην μητέρα του που τον μεγάλωσε μόνη, ο Anthony Albanese δεν επεδίωξε να γνωρίσει τον βιολογικό του πατέρα ακόμα και όταν έμαθε πως είναι εν ζωή. Το 2009, μετά τον θανάτο της μητέρας του και κατά την διάρκεια ενός υπουργικού ταξιδιού στην Ιταλία έψαξε και βρήκε τον βιολογικό του Ιταλό πατέρα. Μαζί γνώρισε και 2 ετεροθαλή αδέλφια, την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε. Σήμερα ο Anthony Albanese έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Αυστραλίας με Ιταλική καταγωγή.

Είναι επίσης ο πρώτος Αυστραλός πρωθυπουργός που είναι επισήμως χωρισμένος. Πήρε διαζύγιο το 2019. Στην επίσημη επινίκια ομιλία δίπλα στον Anthony Albanese στεκόταν ο γιος του, από τον ένα γάμο και η νέα του σύντροφος, με την οποία γνωρίστηκαν ένα χρόνο μετά το διαζύγιο.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Anthony Albanese, όταν ακόμα ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που προκάλεσε ένας άπειρος 17χρονος οδηγός. Προτίμησε να μην κάνει μήνυση. Αν και όπως είπαν οι ειδικοί πραγματογνώμονες, σε περίπτωση που το αυτοκίνητο του είχε χτυπηθεί 30 εκατοστά πιο κοντά του, σήμερα ο Anthony Albanese δεν θα βρισκόταν εν ζωή. Επέζησε, σαν από θαύμα και πλέον οδηγεί το τιμόνι μιας ολόκληρης Ηπείρου, της Αυστραλίας.

Αυστραλία/Ανταπόκριση: Εμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος