Οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων στην ΕΕ ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα ντίζελ

Οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων, που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και μπαταρίες, ξεπέρασαν τους ντίζελ για πρώτη φορά στην Ευρώπη πέρυσι, αν και μόνο κατά 48 οχήματα, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Ένα στα έντεκα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το 2021 ήταν ηλεκτρικά, με μπαταρίες ή συνολικά κάτι λιγότερο από 880.000 οχήματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ACEA.

Συνολικά 1,9 εκατομμύρια υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα με μπαταρία ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια ολόκληρου του περασμένου έτους, που είναι ένα σημαντικό άλμα από 1,1 εκατομμύρια που είχαν ταξινομηθεί το 2020.

Τα αυτοφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν μπαταρία που φορτίζεται από κινητήρα εσωτερικής καύσης και γενικά μπορεί να καλύψει μόνο μια περιορισμένη απόσταση με ηλεκτρική κίνηση.

Αυτός ο τύπος των λεγόμενων plug-in υβριδικών τροφοδοτείται κυρίως από μια εξωτερικά επαναφορτιζόμενη μπαταρία και επομένως θεωρείται πιο φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά υποστηρίζεται επίσης από κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα λειτουργούν μόνο με μπαταρία.

Το 2021, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 63,1 τοις εκατό σε σχεδόν 878.500 αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία, ενώ οι πωλήσεις υβριδικών plug-in αυξήθηκαν κατά 70,7 τοις εκατό σε σχεδόν 867.100, ανέφερε το Tanjug.

Ο αριθμός των ταξινομήσεων οχημάτων ντίζελ, που μειώθηκε μετά το σκάνδαλο Dieselgate το 2015, μειώθηκε κατά ένα τρίτο πέρυσι σε 1,9 εκατομμύρια μονάδες από 2,77 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν ο πιο κοινός τύπος οχήματος, αλλά με χαμηλότερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις από ό,τι πέρυσι, και αντιπροσώπευαν το 40% των νέων ταξινομήσεων σε σύγκριση με το 48% το 2020.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος