Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου απειλεί τους αμπελώνες στην Ουγγαρία με τους οινοποιούς να φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαφανίσει τον κλάδο.
Ο Ούγγρος οινοποιός Βίκτορ Κέσλερ αναγκάστηκε να ξεριζώσει νεαρά αμπέλια μετά από μόλις τρεις συγκομιδές – ενώ θα έπρεπε να διαρκέσουν τουλάχιστον 25 χρόνια – αφού μολύνθηκαν από τον ιό του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου (flavescence doree) που απειλεί τους αμπελώνες της Ευρώπης.
«Ψεκάζουμε τον αμπελώνα μας για να τον προστατεύσουμε, αλλά είναι μάταιο: τα έντομα που μεταφέρουν την ασθένεια μετακινούνται σε αμπελώνες που δεν έχουν μολυνθεί ή σε άγρια αμπέλια που βρίσκονται κοντά και επιστρέφουν μολυσμένα», δήλωσε ο 45χρονος στην AFP.
Η Ουγγαρία, ο 14ος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), είναι γνωστή για περιοχές όπως το Τοκάι, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.
Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου είναι «μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες» που απειλούν σήμερα τους αμπελώνες, σύμφωνα με τον OIV. Μεταδίδεται κυρίως από το αμερικανικό σκαθάρι της αμπέλου (American grapevine leafhopper), ένα παράσιτο που έχει εξαπλωθεί στην κεντρική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Οι ειδικοί αποδίδουν την ευθύνη για την εξάπλωσή της στην παραμέληση των αμπελιών, στους θερμότερους χειμώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής και στη διακοπή της χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε.
Η μόλυνση —που συνήθως υποδηλώνεται από αποχρωματισμένα φύλλα— μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα των αμπελιών και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αν και δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.
Στην Ουγγαρία, η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι οινοποιοί και η κυβέρνηση της χώρας δεν έλαβαν τον ιό αρκετά σοβαρά μέχρι φέτος, όταν και εντοπίστηκε σε 21 από τις 22 περιοχές παραγωγής κρασιού της χώρας.
Η τελευταία επιδημία πλήττει ιδιαίτερα τους μικρότερους παραγωγούς όπως τον Κέσλερ, ο οποίος το 2010 μετέτρεψε τους αμπελώνες της οικογένειάς του στους λόφους της πόλης Ζαλαζένγκροτ σε μια επιχείρηση που προμηθεύει άλλους οινοπαραγωγούς με νεαρά αμπέλια.
«Θα μπορούσε να εξαφανίσει την παραγωγή σταφυλιών της Ουγγαρίας»
Φέτος, λόγω του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, αναγκάστηκε να ξεριζώσει μισό εκτάριο από τον αμπελώνα του, που έχει συνολική έκταση τεσσάρων εκταρίων.
Ο Κέσλερ και άλλοι οινοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις τους αυτό το καλοκαίρι για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Αν δεν το πάρουμε σοβαρά, θα μπορούσε να εξαφανίσει την παραγωγή σταφυλιών της Ουγγαρίας», προειδοποίησε ο Γιάνος Φρίτμαν, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Κοινοτήτων Οινοπαραγωγών που εκπροσωπεί τους παραγωγούς, στην ετήσια διάσκεψη των οινοποιών τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία έπιασε την βιομηχανία απροετοίμαστη. «Παλαιότερα, οι οινοποιοί δεν ήταν αρκετά ανήσυχοι, πολλοί δεν γνώριζαν καν τα συμπτώματα», δήλωσε στο AFP.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανίχνευση και την προστασία από την εξάπλωση της νόσου.
Τους τελευταίους μήνες, οι επιθεωρητές έλεγξαν περίπου 8.700 εκτάρια αμπελώνων και συνέλεξαν χιλιάδες δείγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
Το υπουργείο επέμεινε ότι, αντιμέτωπη με μια «επιδημία που κλιμακώνεται», η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, ενώ τα μέτρα που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή «επιβράδυναν» την εξάπλωση της νόσου τα τελευταία 12 χρόνια.
«Πολύ αργά για να εξαλειφθεί»
Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν διέθεσε επαρκείς πόρους για την πρόληψη, με αποτέλεσμα το τμήμα φυτοπροστασίας της αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων NEBIH να είναι «υποστελεχωμένο και υπεχρηματοδοτούμενο», σύμφωνα με τον ειδικό φυτοπροστασίας Γκέγκερλι Γκάσπαρ.
Στην περιοχή του Μόνορ, μια πόλη κοντά στη Βουδαπέστη, οι Αρχές δεν πραγματοποίησαν τυχαίους ελέγχους στους αμπελώνες για έξι χρόνια, ενώ η αξιολόγηση των δειγμάτων μπορεί να καθυστερήσει λόγω της έλλειψης εργαστηριακών δυνατοτήτων, δήλωσε ο Γκάσπαρ στο AFP.
Η έλλειψη επιστημονικής βάσης οδήγησε επίσης σε «καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Γκάσπαρ, ο οποίος ο ίδιος παράγει αμπέλια και έχασε όλα τα αμπέλια του από τον ιό του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου.
«Οι δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών στην Ουγγαρία δεν παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα», πρόσθεσε ο ειδικός, ο οποίος εργάζεται επίσης για μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και διανομή λιπασμάτων και άλλων προϊόντων.
«Το μεγαλύτερο παράπονό μου είναι ότι το μάθαμε αυτό τώρα, εν μέσω της κρίσης… Τι έκαναν οι ερευνητές τα τελευταία 12 χρόνια;», διερωτήθηκε.
Τα οινοποιεία της Ουγγαρίας πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου, όπως και τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Ιταλίας, δήλωσε στο AFP η Ελίζα Ανγκελίνι, ερευνήτρια στο Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Αμπελουργίας και Οινολογίας.
Η Ανγκελίνι είπε ότι οι επιδημίες πρέπει κυρίως να ελέγχονται και όχι να προλαμβάνονται.
«Η ασθένεια συνήθως ανακαλύπτεται σε μια νέα περιοχή κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια μετά τη μόλυνση, όταν είναι ήδη πολύ αργά για να εξαλειφθεί», είπε χαραλτηροστολ’α.
Ο Κέσλερ δήλωσε ότι μερικές φορές αισθάνεται ότι η καταπολέμηση της ασθένειας είναι «απελπιστική».
«Αλλά αν εμπλακούν το κράτος και οι τοπικές Αρχές, τότε μπορούμε να πετύχουμε», προσέθεσε.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος