Οι μαύρες καουμπόισσες καλπάζουν ενάντια στα στερεότυπα του αμερικανικού ροντέο

Οδηγώντας την καφέ φοράδα της στην αρένα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η 16χρονη Μορίσα Χολ είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη καθώς αναλαμβάνει την πίστα αγώνων βαρελοδρομίας στην ανατολική πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Η Αφροαμερικανίδα καουμπόισσα κάνει επιδέξια ζιγκ-ζαγκ γύρω από τρία βαρέλια, επιδεικνύοντας γιατί θεωρείται – ενάντια στη στερεοτυπική λευκότητα και αρρενωπότητα του αθλήματος – ένα ανερχόμενο αστέρι του ροντέο.

«Όταν ξεκίνησα πολύ νωρίς, ο κόσμος με κοιτούσε επίμονα επειδή ήμουν μία από τις λίγες έγχρωμες καουμπόισσες», δήλωσε η Χολ στο AFP στην εκδήλωση, στην οποία διαγωνίζονται περίπου 70 άτομα.

Οι θεατές παρακολουθούν από το περιθώριο, τυλιγμένοι σε κουβέρτες ενάντια σε ένα κρύο πρωινό αεράκι του Απριλίου.

«Συνήθιζε να με κάνει να νιώθω άβολα», λέει η έφηβη, η οποία κέρδισε τον τίτλο «Βασίλισσα του Ροντέο» της Ένωσης Ροντέο Λυκείων του Μέριλαντ.

Μια εβδομάδα αργότερα, στο κοντινό Brandywine, η Τέμπεστ Μάρτιν εξασκείται στα αγωνίσματα του ροντέο με τα μέλη της ομάδας μαύρων καουμπόισσων “Catch This Smoke”, την οποία ίδρυσε μαζί με τρεις παιδικές φίλες της.

Η Μάρτιν λέει ότι αντιμετώπισε επίσης ύποπτα βλέμματα τις πρώτες μέρες που συμμετείχε σε τοπικά ροντέο.

«Όταν σκέφτεσαι την περίοδο των καουμπόηδων, έχεις το στερεότυπο του λευκού άνδρα που ιππεύει άλογα», λέει η 23χρονη.

Η τελευταία στρατολογημένη στην ομάδα, η 36χρονη Μπρίτανι Λόγκαν, θέλει επίσης να αντισταθεί στην εσφαλμένη αντίληψη ότι «τα μαύρα κορίτσια δεν ιππεύουν».

«Είμαστε εδώ έξω. Πάντα ήμασταν και χαίρομαι που μπορούμε να το αναδείξουμε», προσθέτει.

 50.000 δολάρια το χρόνο  

Ο ιστορικός Κένετ Βίγκινς Πόρτερ σημειώνει ότι μετά τον εμφύλιο πόλεμο, το ένα τέταρτο των καουμπόηδων που καβαλούσαν βοοειδή στην αμερικανική Δύση ήταν μαύροι.

Ο Λόγκαν λέει ότι θα πάνε ακόμη και στα McDonald’s καβάλα στο άλογο για να φέρουν την προβολή των μαύρων αναβατών.

«Θέλω οι μαύρες γυναίκες, ειδικά να δουν ότι αυτό είναι εδώ. Είναι διαθέσιμο».

Οι πέντε γυναίκες προπονούνται υπό διαλείπουσα βροχή για να αγωνιστούν τον Σεπτέμβριο σε μια σκυταλοδρομία στο Μπίλ Πικέ Invitational Rodeo, ένα περιοδεύον αποκλειστικά μαύρο ροντέο που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Στο ροντέο του Μπιλ Πίκετ θα συμμετάσχουν επίσης οι Ρέιγκαν και Ράιαν Τζάκσον, 12χρονοι δίδυμοι που έχουν ήδη κερδίσει αρκετούς αγώνες στο Μέριλαντ και τη γειτονική Βιρτζίνια. 

Το ζευγάρι προπονείται τακτικά με τον Χολ στη φάρμα της οικογένειας Τζάκσον στο Άπερ Μάρλμπορο, μια μικρή, καταπράσινη πόλη του Μέριλαντ, λιγότερο από μια ώρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του έθνους.

Πάνω στα άλογά τους, κάνουν ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε έξι στύλους (γνωστό ως pole bending), αιχμαλωτίζουν μοσχάρια με ένα λάσο (breakaway roping) ή πηδούν από τα άλογά τους για να δέσουν τα τρία πόδια μιας κατσίκας (goat tying). Όλα αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτω από το κοφτερό μάτι του προπονητή τους, του πατέρα τους.

Ο Κόρεϊ Τζάκσον, ο οποίος έχει επίσης δύο γιους που αγωνίζονται στο ροντέο, παραδέχεται ότι το άθλημα δεν είναι «φθηνό».

Υπολογίζει ότι ξοδεύουν περίπου 50.000 δολάρια το χρόνο για τα ροντέο, από τα τέλη συμμετοχής στους αγώνες μέχρι τη συντήρηση των αλόγων.

«Αυτός μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλές αφροαμερικανικές οικογένειες που αγωνίζονται σε ροντέο στην ανατολική ακτή», λέει.

«Μνημειώδες» 

Η αγορά αλόγων μπορεί να κοστίσει από 5.000 έως 50.000 δολάρια, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσής τους.

Ο πατέρας και προπονητής της Χολ, Μορς Χολ, λέει ότι «θα ήθελε πολύ να τη δει να συνεχίζει και να το κάνει επαγγελματικά», αλλά παραδέχεται ότι υπάρχουν οικονομικά εμπόδια.

«Δεν έχω απαραίτητα την οικονομική δυνατότητα να της αγοράσω το είδος του αλόγου που θα την κάνει πρωταθλήτρια», λέει και προσθέτει: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Λέει ότι θα ήταν «μεγαλειώδες» να δει τη Μορίσα να γίνεται η πρώτη έγχρωμη νεαρή γυναίκα που θα προκριθεί στην κορυφαία αμερικανική διοργάνωση, το National Finals Rodeo.

Ο πατέρας του Τζάκσον εξηγεί ότι το άθλημα, με μια τόσο απότομη καμπύλη εκμάθησης, είναι ένα από τα πιο δύσκολα για να μπει κανείς.

«Αν δεν έχεις γεννηθεί σε αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο», λέει.

Αυτό δίνει στους λευκούς αναβάτες που διαγωνίζονται στο ροντέο «ένα πλεονέκτημα», σύμφωνα με τον Λόγκαν.

«Πολλοί από αυτούς μεγάλωσαν στο χώρο του θεάματος», με γονείς που είναι οι ίδιοι χορηγούμενοι καουμπόηδες ή καουμπόισσες, σημειώνει.

«Είχαν τα χρήματα για γη και τέτοια πράγματα, οπότε είμαστε λίγο πίσω».

Παρόλα αυτά, λέει με αυτοπεποίθηση, «θα φτάσουμε εκεί. Παίρνουμε χορηγίες, παίρνουμε και αναγνώριση τώρα».

Η Μάρτιν είναι επίσης σίγουρη για τις ικανότητες των μαύρων καουμποισσών να «σπάσουν ή να καταρρίψουν τα ρεκόρ».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», λέει η ιδρύτρια του “Catch This Smoke”, με ένα χαμόγελο που λάμπει.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος