Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους Χούθι της Υεμένης μετά την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και να τους συμπεριλάβει εκ νέου στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, μετά την κατάσχεση εμπορικού πλοίου στην οποία προέβη η σιϊτική οργάνωση στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες οδούς του πλανήτη.

Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπυ, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια ως «πειρατεία πλοίου σε διεθνή ύδατα» και κατήγγειλε τους Χούθι ότι πλέον στοχοποιούν αμάχους. Επιπλέον, ο Βορειοαμερικανός αξιωματούχος ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και κατηγόρησε το Ιράν για συνενοχή σε επιθέσεις αυτού του είδους.  Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν.

Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους Χούθι της Υεμένης μετά την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader (Houthi Media Center via AP)

Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει επίσημα τους Χούθι από τη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2021, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ και πλήθους διεθνών οργανώσεων διότι δυσχέραινε το έργο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Υεμένη.

Το σκάφος Galaxy Leader έχει οδηγηθεί σε λιμάνι της Υεμένης και τα 25 μέλη του πληρώματος, διαφόρων εθνικοτήτων -όμως κανείς Ισραηλινός-, είναι καλά στην υγεία τους, όπως γνωστοποίησαν οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα Σαναά και συμμετέχουν στον επονομαζόμενο «άξονα της αντίστασης», ένα δίκτυο ένοπλων οργανώσεων στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι εχθρικό προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.   

Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους Χούθι της Υεμένης μετά την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Άνδρες των Χούθι στο κατάστρωμα του Galaxy Leader (Houthi Media Center via AP)

Έχοντας ήδη εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, που όμως έχουν αναχαιτιστεί από την αεράμυνα του Ισραήλ και των συμμάχων του, οι σιΐτες αντάρτες έστρεψαν στη συνέχεια τις απειλές τους κατά των ισραηλινών πλοίων κάθε είδους που διέρχονται από τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα και τις επιβεβαίωσαν με την επιχείρηση κατά του εμπορικού σκάφους Galaxy Leader . Μάλιστα, ο στρατηγός των ανταρτών Αλή Αλ Μόσκι έχει δηλώσει ότι «τα ισραηλινά πλοία αποτελούν για εμάς νόμιμους στόχους παντού».     

Πηγή: Al Jazeera, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος