Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) προέτρεψε σήμερα τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν κάθε επίθεση στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Χαλεπίου και της πόλης Αλ Τάμπκα στην επαρχία Ράκα, όπου αντιμετωπίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες καταγγέλλουν τον συριακό στρατό ότι παραβίασε τη συμφωνία αποχώρησης.
«Η σκληρή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και η συνεχής στρατιωτική πίεση απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των Σύρων εταίρων», γράφει η Centcom σε μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X, υπογραμμίζοντας ότι «μια ειρηνική Συρία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής».

Στο μήνυμα, ο ΗΠΑ προτρέπουν τα συριακά στρατεύματα να σταματήσουν την προώθησή τους εναντίον πόλεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια έχουν βαθύνει το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του αλ Σαράα, ο οποίος έχει ορκιστεί να επανενώσει τη χώρα μετά από 14 χρόνια εμφύλιου πολέμου, και των τοπικών κουρδικών αρχών, οι οποίες είναι επιφυλακτικές απέναντι στην ισλαμιστική κυβέρνηση της Δαμασκού.
Οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε μήνες συνομιλιών πέρυσι για την ενσωμάτωση κουρδικών στρατιωτικών και πολιτικών φορέων στους συριακούς κρατικούς θεσμούς έως το τέλος του 2025, λέγοντας ότι ήθελαν να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά.
Αλλά μετά τη λήξη της προθεσμίας στις αρχές αυτού του μήνα, ξέσπασαν συγκρούσεις στην πόλη του Χαλεπίου, οι οποίες έληξαν με την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.
Στη συνέχεια, συριακά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν γύρω από πόλεις στα βόρεια και ανατολικά για να πιέσουν τις κουρδικές αρχές να κάνουν παραχωρήσεις στις συνομιλίες με τη Δαμασκό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος