Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» για επικείμενη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τις χώρες μεσολαβητρίες χώρες για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και συγκεκριμένα το Κατάρ, την Τουρκία και την Αίγυπτο, για «αξιόπιστες αναφορές που υποδηλώνουν επικείμενη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς εναντίον του λαού της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτή η προγραμματισμένη επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων θα αποτελούσε άμεση και σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και θα υπονόμευε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της επίθεσης της Χαμάς, αλλά η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια εβδομάδα αναφορών για δημόσιες εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον δεκάδων μελών αντίπαλων φατριών, καθώς και άλλων Παλαιστινίων που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ.

«Οι εγγυητές απαιτούν από τη Χαμάς να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν είναι σαφές πώς οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Παλαιστινίων θα παραβίαζαν την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι η συμφωνία θεωρείται ευρέως ότι αποσκοπεί στην πρόληψη επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Τα τμήματα της συμφωνίας που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο δεν αναφέρονται ρητά σε πιθανή καταστολή της Χαμάς εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ότι «εάν η Χαμάς προχωρήσει σε αυτή την επίθεση, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του λαού της Γάζας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της κατάπαυσης του πυρός».

Την Τετάρτη, ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργάζονται για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να ξεφύγουν από τα αντίποινα της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως την πρωτοβουλία αυτή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλοι εγγυητές παραμένουν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αμάχων, να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή και να προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία για τον λαό της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος