Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τους δασμούς σε ισπανικά ελαιόλαδα και ελιές – Ποια προϊόντα επηρεάζονται

Μια σημαντική συμφωνία επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες και αφορά την αναστολή, για περίοδο πέντε ετών, της εφαρμογής των δασμών 25% που είχαν επιβληθεί σε ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω της διαμάχης για τις επιδοτήσεις μεταξύ της Airbus και της Boeing.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, θέτει τέλος σε μια διαμάχη που είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια σειρά από βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα.

Ένας από τους τομείς που είχε πληγεί ήταν η ισπανική ελαιοκομία (ελαιόλαδο και πράσινες επιτραπέζιες ελιές), η οποία μπορεί πλέον να αισθάνεται ανακούφιση από αυτή την εξέλιξη.

Από την επιβολή των δασμών τον Οκτώβριο του 2019, συνολικά 113 κατηγορίες ισπανικών προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν το 53,1% του συνόλου των προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ, υπόκεινται σε δασμούς 25%, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε προϊόντα τόσο σημαντικά όσο το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί, οι επιτραπέζιες ελιές, το χοιρινό κρέας, χυμοί, επεξεργασμένα ψάρια ή οινοπνευματώδη ποτά.

Σύμφωνα με τον Mauricio García de Quevedo, γενικό διευθυντή της FIAB (Española de Industrias de Alimentación y Bebidas), «αυτή η οριστική αναστολή των εμπορικών φραγμών θα σημαίνει για άλλη μια φορά ότι θα είναι δυνατή η ενίσχυση της διατλαντικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας ομαλές εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο δυνάμεων».

Ωστόσο, υπενθυμίζουν από τη FIAB, «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άλλες ανοιχτές διαφωνίες που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπως οι δασμοί 35% που εφαρμόζονται στις ελιές μαύρου τραπεζιού και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αναζητώντας τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης».

Ικανοποίηση και στους Συνεταιρισμούς

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η Cooperativas Agro-alimentarias de España (οργάνωση εκπροσώπησης των αγροδιατροφικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων της Ισπανίας), θεωρεί ότι είναι πλέον αναγκαίο να ανακτηθεί το χαμένο μερίδιο αγοράς. Έτσι λοιπόν θα ζητήσουν θεσμική στήριξη για την υλοποίηση εκστρατειών προώθησης για την αγορά αυτή των 328 εκατομμυρίων κατοίκων με μεγάλες δυνατότητες για ισπανικά και ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής.
Η Cooperativas Agro-alimentarias de España πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην επίλυση της σύγκρουσης για τις μαύρες ελιές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον ισπανικό κλάδο ότι εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ και χορηγεί παράνομες επιδοτήσεις προκειμένου να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του.

Έτσι, σαν αποτέλεσμα, από τα μέσα του 2018, έχουν επιβληθεί μέσοι δασμοί 35% επί της αξίας του προϊόντος στις εισαγωγές ισπανικών μαύρων ελιών, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά κατά 65% τις εξαγωγές, κατά 65%, σε έναν από τους κύριους εμπορικούς προορισμούς.

Πηγή: Olivenews.gr, Olimerca

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος