Οι δύο προϋποθέσεις της Συρίας για πιθανή αποκατάσταση σχέσεων με την Τουρκία

Μιλώντας στο τουρκικό διαδικτυακό σάιτ KısaDalga.net, ο Pierre Marjane, μέλος του συριακού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Συρίας, είπε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού είναι δυνατή, αλλά η Άγκυρα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα από την πλευρά της.

«Μπορεί να υπάρξει βάση για διάλογο με την Τουρκία, αλλά πρώτα θα πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει καταλάβει συριακό έδαφος χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας τρομοκρατικές συμμορίες. Δεύτερον, πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να αποσυρθεί από το συριακό έδαφος».

Ο Merjane αξιολόγησε τις συνομιλίες μεταξύ τουρκικών και συριακών μυστικών υπηρεσιών ως εξής: «Η επαφή μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών διεξάγεται χωρίς μεσολαβητή. Επομένως, είναι δυνατό να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή τον διπλωματικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να βασίζεται στην Συμφωνία των Αδάνων και τη βούληση της Τουρκίας να αποσυρθεί από το συριακό έδαφος».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Αδάνων, σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια, ο Merjane είπε: «Όταν συντάχθηκε αυτή η συμφωνία, η Τουρκία δεν είχε επιθετική στάση ή φόβο απέναντι στην κουρδική παρουσία στη Συρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων είναι Σύριοι πολίτες. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όλους τους Κούρδους για προδοσία, εκτός από μια αυτονομιστική ομάδα που οπλίζεται, εκπαιδεύεται και ενισχύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο Merjane είπε ότι οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο έδαφος της Συρίας ορίζονται ως «τρομοκράτες» και ότι δεν θα εκπλαγεί αν μία από αυτές τις ομάδες βρισκόταν πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Ταξίμ. «Ο τρόμος δεν γνωρίζει σύνορα, ο τρόμος που υποστηρίζετε στη Συρία μπορεί να σας χτυπήσει στην Τουρκία», δήλωσε ο Merjane.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος