Οι Αμερικανοί μετακομίζουν στην Ευρώπη, αδυνατώντας να αντέξουν το υψηλό κόστος στέγης

Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που περνάνε τον Ατλαντικό όχι για διακοπές στην Ευρώπη όπως συνέβαινε πριν μερικά χρόνια αλλά επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος ζωής στη χώρα τους. Οι επμέρους λόγοι για την επιλογή τους αυτή είναι πολλοί, με πιο βασικό τις ολοένα και ακριβότερες τιμές των κατοικιών. Ισχυρό κίνητρο είναι και το ισχυρό σε σχέση με το ευρώ δολάριο, αλλά και ο θυμός των Αμερικανών για τις επιλογές των πολιτικών απέναντι στην καθημερινότητά τους την ποιότητα της οποίας  βλέπουν σιγά-σιγά να υποβαθμίζεται.

Η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η Sotheby’s International Realty αναφέρει ότι τα αιτήματα από Αμερικανούς που επιθυμούσαν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών είναι η υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις, ειδικό στον τομέα των ακινήτων Knight Frank.  Είναι χαρακτηριστικό πως οι Αμερικανοί αποτελούσαν το 12% των εσόδων του Sotheby’s από την Ιταλία το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με μόλις 5% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Η Πορτογαλία είναι ένας από τους αγαπημένους νέους προορισμούς των Αμερικανών

Οι συνταξιούχοι και οι πλούσιοι ήταν παραδοσιακά οι βασικοί Αμερικανοί αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη.  Όμως, η σχετικά φθηνή στέγαση —ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις— και η άνοδος της τηλεεργασίας έχουν κάνει την γηραιά ήπειρο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι νεότεροι και βρίσκονται εκτός αγοράς κατοικίας.

Τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ και οι πολιτικές διαιρέσεις οδήγησαν επίσης τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής, ενισχυμένο από ένα ευρώ που έφτασε να είναι σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια.

«Bella Vita»

Για τη 40χρονη Στέφανι Σίνκλερ από την Ατλάντα, η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία ήταν ένα όνειρο χρόνων που έγινε πραγματικότητα αυτόν τον Απρίλιο.

Πληρώνοντας 3.000 δολάρια το μήνα ενοίκιο για ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων για την ίδια και τον γιο της στην Ατλάντα, της ήταν αδύνατο να αγοράσει το δικό της σπίτι καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, παρόλο που είχε διαθέσιμα μετρητά 300.000 δολάρια.

Πήγε στην Ιταλία, μια χώρα που πάντα αγαπούσε, και μπόρεσε να αγοράσει ένα σπίτι 280 τ.μ στο Mουσομέλι της Σικελίας, καθώς και ένα μικρότερο σπίτι δίπλα και ενα μαγαζί 74 τ.μ, όλα μαζί για 60.000 ευρώ.

«Δεν θα κοίταζα ποτέ να αγοράσω στην Ιταλία αν η αγορά στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο τρελή», είπε. Σκοπεύει να εργαστεί εξ αποστάσεως και φαντάζεται μια «bella vita» με καλό φαγητό και κρασί, μαζί με ένα τοπικό λογοτεχνικό κλαμπ και χώρο τέχνης που σχεδιάζει να ανοίξει στο μαγαζί της, «θυμίζοντας την καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού τη δεκαετία του 1920».

Η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφτασε τα 404.575 δολάρια στις 30 Ιουνίου, αυξημένη κατά 19% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ένα ακίνητο 250τ.μ στο Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε 86.560 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πλατφόρμες ακινήτων Zillow και Idealista.

Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει κάνει πιο ακριβό να ζει κανείς σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ από ό,τι στις ευρωπαϊκές πόλεις», δήλωσε ο Μάϊκλ Βιτκόφσκι , αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μεταναστών ECA international με έδρα τις ΗΠΑ.

«Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και οι πολιτικές εντάσεις είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη γοητεία της Ευρώπης».

Συνταξιοδότηση στα 50

Σίγουρα, δεν είναι πάντα εύκολο το να μετακομίσεις σε άλλη χώρα. Υπάρχουν απαιτήσεις βίζας και η φορολογική κατάσταση μπορεί να είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Οι ΗΠΑ φορολογούν όλους τους πολίτες τους, ανεξάρτητα από το πού μένουν, και η εργασία εξ αποστάσεως για μια αμερικανική εταιρεία ενώ βρίσκεστε σε άλλη χώρα μπορεί να δημιουργήσει φορολογικούς πονοκεφάλους για εσάς και τον εργοδότη σας.

Για να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, η Ιταλία θα αρχίσει να προσφέρει βίζα για εξ αποστάσεως εργασία για αλλοδαπούς αργότερα φέτος, την οποία η Σίνκλερ ελπίζει να αποκτήσει.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης ένα πρόγραμμα το 2019 για την πώληση κατοικιών αντί ενός ευρώ σε αγροτικές περιοχές σε ξένους αγοραστές που θα πλήρωναν για τις ανακαινίσεις των σπιτιών τους προκειμένου να τονώσουν την τοπική οικονομία.

Δελεασμένη από τα σπίτια του ενός ευρώ, η 47χρονη Κάθλιν Κέρκ από το Μαϊάμι κατέληξε να αγοράσει ένα τριώροφο σπίτι τριών υπνοδωματίων στο Μουσομέλι, το ίδιο χωριό με τη Σίνκλερ, για 37.000 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο.

Σχεδιάζοντας να συνταξιοδοτηθεί σε δύο χρόνια, η αξιωματικός της Εσωτερικής Ασφάλειας στο επάγγελμα, ήθελε να μετακομίσει σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να ζήσει άνετα με τη σύνταξή της από το δημόσιο.

Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ στα 50 μου και να συνεχίσω να ζω μια καλή ζωή, γεμάτη με ταξίδια και καλό φαγητό», είπε η Κερκ.  «Δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί άνθρωποι».

Κόστος και Ασφάλεια

Η Ιβηρική Χερσόνησος έχει γίνει επίσης δημοφιλής προορισμός. Ο αριθμός των Αμερικανών που διαμένουν στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 45% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Στην Ισπανία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αμερικανικό πληθυσμό στην Ευρώπη, ο αριθμός των κατοίκων που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13% μεταξύ 2019 και 2021 και η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται φέτος, σύμφωνα με την Αλεχάντρα Βανόλι, διευθύνουσα σύμβουλο του ισπανικού κτηματομεσιτικού γραφείου Viva.

Για να προσελκύσουν ξένους αγοραστές, η Πορτογαλία και η Ισπανία προσφέρουν αμφότερες τις λεγόμενες «χρυσές βίζες», προγράμματα που παρέχουν δικαιώματα διαμονής με βάση μια αρχική επένδυση 350.000 ευρώ και 500.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Η Τζέιμι Ντίξον, 37 ετών, μετακόμισε στην Πορτογαλία από το Λος Άντζελες τον περασμένο Ιούλιο με την επτάχρονη κόρη και τον σύζυγό της. Απασχολείται με τηλεεργασία και έχει βίζα μόνιμης διαμονής που απαιτούσε μίσθωση, τραπεζικό λογαριασμό και  ασφάλιση υγείας στη χώρα.

Ζώντας αρχικά σε ένα τροχόσπιτο δύο υπνοδωματίων στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, η διευθύντρια επιχειρήσεων μιας τεχνολογικής startup δεν είχε την πολυτέλεια να πραγματοποιήσει το όνειρό της να αγοράσει γη με τους φίλους της για να χτίσουν μια κοινή κατοικία στο Λος Άντζελες.

Μια νέα δουλειά με τηλεργασία της επέτρεψε να εγκαταλείψει την πόλη και να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, με τρία μπάνια, με 2.000 ευρώ το μήνα, με ιδιωτική ταράτσα στο Κασκάις, μια παραθαλάσσια πόλη με μεγάλο πληθυσμό αλλοδαπών κατοίκων.

Εκτός από το φτηνό κόστος ζωής, η Ντίξον είπε ότι η οικογένειά της έχει πλέον πρόσβαση σε μια ευρύτερη πολύγλωσση διεθνή κοινότητα και λιγότερο άγχος που σχετίζεται με τα ποσοστά εγκληματικότητας ή την πολιτική.

«Η βία έχει αυξηθεί τόσο πολύ στις ΗΠΑ», είπε.  «Ήθελα να δώσω στο παιδί μου μια κανονική παιδική ζωή».

Πηγή: Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος