“Οι αγκαλιές επιστρέφουν” στην καθημερινότητα των Βρετανών

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε τους πολίτες για τις θυσίες που έκαναν κατά το μακρόχρονο lockdown, πριν ανακοινώσει το πέρασμα στην τρίτη κλίμακα του οδικού χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στην Αγγλία από τις 17 Μαΐου όπως είχε προγραμματιστεί, λέγοντας: «Οι προσπάθειές σας έχουν πια ορατό αποτέλεσμα».

Το επίπεδο συναγερμού για την Covid19 μειώθηκε από το επίπεδο  τέσσερα στο επίπεδο τρία, δηλαδή, από «ένα υψηλό ή αυξανόμενο επίπεδο μετάδοσης» στο μεσαίο επίπεδο όπου «ο ιός είναι σε γενική κυκλοφορία».

Περισσότεροι από τα 2/3 των ενηλίκων εμβολιάστηκαν στη χώρα συνολικά ενώ το 1/3 (18 εκατομμύρια πολίτες) πήραν ήδη και τις δύο δόσεις. 

Οι τέσσερις προϋποθέσεις ασφάλειας συναντώνται ώστε να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση της κοινωνικής απελευθέρωσης στις 17 Μαΐου οπότε και χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. 

Από την επόμενη Δευτέρα και στο εξής επιτρέπονται:

  • οι υπαίθριες συναντήσεις για έως και 30 άτομα
  • η ανάμειξη σε εσωτερικούς χώρους (κανόνας των 6 ατόμων, από δύο νοικοκυριά)
  • οι διανυκτερεύσεις σε άλλο σπίτι από αυτό της μόνιμης κατοικίας
  • ανοίγει ξανά η επαγγελματική φιλοξενία (ξενοδοχεία κλπ)
  • οι μαθητές γυμνασίου χωρίς μάσκες στα σχολικές αίθουσες 
  • τα πανεπιστήμια καθώς επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα
  • οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία και οι εσωτερικοί χώροι παιχνιδιού για παιδιά, αλλά πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες για τις κοινωνικές αποστάσεις και τις μάσκες.
  • μεγαλύτερες παραστάσεις και αθλητικές εκδηλώσεις – όταν είναι σε εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 1.000 άτομα ή πληρότητα κατά το ήμισυ, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο όριο. 
  • για υπαίθριους χώρους, το ανώτερο θα είναι 4.000 άτομα ή κατά το ήμισυ γεμάτος χώρος – πάλι, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο.

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα που έχουμε κάνει. Ας το κάνουμε με σύνεση”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Το επόμενο και τελικό στάδιο με ολοκληρωτική απελευθέρωση των μέτρων είναι στις 21 Ιουνίου.

Η Σκοτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία θα ανακοινώσουν τα δικά τους μέτρα ωστόσο δεδομένης της θετική εικόνας σε όλη τη χώρα αναμένεται αν ακολουθήσουν τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος