OHE-Μιανμάρ: Το Facebook παρέδωσε εκατομμύρια στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας

Array

Tο Facebook παρέδωσε εκατομμύρια στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρισμούς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας, δήλωσε  ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 730.000 ανθρώπους να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

“Το Facebook μοιράστηκε με το μηχανισμό εκατομμύρια στοιχεία από δίκτυα και λογαριασμούς που είχε κατεβάσει η εταιρία, καθώς είχε διαστρεβλωθεί η ταυτότητά τους,” δήλωσε ο Νίκολας Κουμτζιάν επικεφαλής του μηχανισμού IIMM, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ (IIMM) έχει ως σκοπό την κατάρτιση φακέλων για την ποινική δίωξη εγκλημάτων σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια. Οργανώθηκε το 2018, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άρχισε τη δράση του την επόμενη χρονιά.

Το Facebook, η μητρική εταιρία του οποίου, άλλαξε το όνομα της σε Meta Platforms Inc την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Ροχίνγκια.

Η Μιράντα Σίσονς, διευθύντρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Meta, ξεκαθάρισε  ότι οι αποκαλύψεις είναι εθελοντικές και απολύτως νόμιμες καθώς το Facebook έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για να εμποδίσει τη ρητορική μίσους.

Πρίν απο τέσσερα χρόνια όμως, το 2018, οι ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχαν καταγγείλει ότι η αναφερόμενη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσε μηνύματα μίσους, που πυροδότησαν την βία στη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος