Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Οχυρώνονται οι Ουκρανοί, δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν

Οι πολίτες οχυρώνονται στο Κίεβο, εν μέσω φόβου και ανησυχίας για τα σενάρια που προβλέπουν ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις, μόλις ολοκληρώσουν το σφυροκόπημα των πόλεων στα περίχωρα της πόλης, θα στραφούν εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Θεωρητικά ισχύει κατάπαυση του πυρός στο Κίεβο, όμως χθες δεν τηρήθηκε, ενώ και νωρίς το πρωί της Τρίτης ακούστηκαν εκρήξεις. Αυτή την ώρα, επικρατεί ηρεμία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι Ουκρανοί έχουν υψηλά το ηθικό και λένε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Μόλις λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας, κάθε πρωί γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τα ίδια ηχεία που ηχούν οι σειρήνες.

Με όπλα στα χέρια ο έφεδρος Κώστας Καστίγκιν, κάτοικος Κιέβου, μίλησε στα ελληνικά στην απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.  «Δεν το πιστεύω. Εδώ στον πόλεμο ακούω ελληνική γλώσσα» είπε ο Κ. Καστίγκιν, ο οποίος έζησε 12 χρόνια στον Βόλο και στο Πήλιο.
Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Οχυρώνονται οι Ουκρανοί, δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοιχτές στο Κίεβο για να διευκολύνουν το έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στους δρόμους, στα χαρακώματα, στο μέτωπο.

Όσοι Ουκρανοί έχουν παραμείνει στο Κίεβο, είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν.

Τα τρένα αναχωρούν γεμάτα για τη Λβιβ και άλλους προορισμούς για ανθρώπους που θέλουν να τρέξουν μακριά από τον πόλεμο και να σωθούν, κυρίως για γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Οχυρώνονται οι Ουκρανοί, δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν
AP Photo/Efrem Lukatsky

Δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν το Κίεβο, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Τη Δευτέρα, τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων και ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την πόλη. Ωστόσο, οι Έλληνες ανταποκριτές και απεσταλμένοι «μετά από μία σύσκεψη, αποφασίσαμε να μείνουμε στην ουκρανική πρωτεύουσα και να συνεχίσουμε το έργο μας» ανέφερε η Ευτυχία Πενταράκη.

«Κάθε μέρα είναι ένα στοίχημα το ρεπορτάζ»

«Κάθε μέρα είναι ένα στοίχημα το ρεπορτάζ για να μπορέσουμε να περάσουμε όλα τα μπλόκα, να ακολουθήσουμε τους δρόμους που μας δείχνει στον χάρτη τη GPS που μας οδηγεί σε δρόμους που έχουν αποκλειστεί» ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη. Ακόμα και σε μια απλή μετακίνηση στην πόλη, είπε, υπάρχουν δυσκολίες. Ανέφερε πως χθες σε απόσταση 5 λεπτών από το ξενοδοχείο, «στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε τον Ουκρανό που μας συνοδεύει στο σπίτι του για να έρθουμε στο ξενοδοχείο, έγιναν κοντά μας δύο εκρήξεις και το ωστικό κύμα μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν πολύ έντονο».

Αποστολή στο Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος