Ο ΥΠΕΣ της Ουκρανίας στην ΕΡΤ: Τα βήματα προς την ΕΕ, τα εγκλήματα πολέμου και η αποναρκοθέτηση

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, εξηγεί στην Κάτια Αντωνιάδη πώς θα στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες για 18.000 εγκλήματα πολέμου, που κατέγραψαν οι ουκρανικές αρχές κατά τους τέσσερις μήνες της ρωσικής εισβολής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, μιλά στην ΕΡΤ για το πώς θα στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες προκειμένου να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ, σχολιάζοντας την ιστορική ημέρα της Συνόδου κορυφής, υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία αποτελεί την «πύλη ασφαλείας» της Ευρώπης.

«Οι Ουκρανοί κι η Ουκρανία έκαναν τα πάντα, όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια, για να πάρουμε το στάτους της υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία κάνει μεγάλα άλματα για να είναι η εγγύηση ασφαλείας στην ΕΕ, να είναι πραγματικό οχυρό της Ευρώπης, κάτι το οποίο πια αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Η 24η του μήνα είναι σημαδιακή μέρα γιατί κλείνουμε ακριβώς τέσσερις μήνες πολέμου», είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι.

Πώς θα στοιχειοθετηθούν τα εγκλήματα πολέμου

«Συνεργαζόμαστε και με άλλα κράτη, μας βοήθησαν παρά πολύ να αποδείξουμε τα εγκλήματα στο Κίεβο, στη Μπούτσα, το Ιρπίν, το Γόστομελ, τη Μποροντγιάνκα -μέρη που σήμερα δε χρειάζονται μετάφραση, ξέρει όλος ο κόσμος τι έχει γίνει. Μας βοηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οποίες μας έδωσαν εξοπλισμό για εργαστήρια DNA γιατί πολλές φορές βρίσκουμε σορούς τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε. Σήμερα υπάρχουν ακόμα 1.200 σοροί που δεν έχουν αναγνωριστεί.  Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 18.830 τέτοια εγκλήματα. Κατά βάση μιλάμε για παραβίαση των κανόνων δικαίου του πολέμου.

 «Τεράστια επιχείρηση αποναρκοθέτησης σε ξηρά και θάλασσα»

Στις 17 Μαΐου ο Ντένις Μοναστίρσκι ανακοίνωσε την αποναρκοθέτηση της περιφέρειας του Κιέβου, υπενθυμίζοντας όμως ότι η συνολική έκταση που χρειάζεται έρευνα είναι τεράστια.

«Σήμερα κοντεύει τα 270.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια περιοχή πολύ μεγαλύτερη από κάποιες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Καταλαβαίνουμε ότι θα μείνουν περιοχές που θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να καθαριστούν, όπως τα δάση. Η επόμενη δύσκολη κατηγορία είναι τα ποτάμια και οι λίμνες. Και, φυσικά, η θάλασσα.

Το Κίεβο είναι ασφαλές;

«Είμαστε εδώ κι είμαστε ασφαλείς σήμερα αλλά είμαι βέβαιος ότι το Κίεβο ήταν, είναι και θα είναι ο κύριος στόχος του Πούτιν. Γιατί καταλαβαίνει ότι αν πέσει το Κίεβο θα είναι ένας συμβολισμός ότι θα πέσει ολόκληρη η Ουκρανία. Η απειλή δεν έχει φύγει», καταλήγειο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

ΕΡΤ- Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος