Ο Τζέικ Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία εντός της εβδομάδας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο και de facto ηγέτη της Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πίεση για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση μπήκαν στον πάγο εξαιτίας του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση και στις επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32.845 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Παρά τον πόλεμο, οι συνομιλίες γι’ αυτή ξανάρχισαν.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν δεν αναμένει να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με τον σαουδάραβα πρίγκιπα. Δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε πως θα γίνει επίσης συζήτηση για ευρύτερα ζητήματα. «Δεν έχει επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία για κάποιο καιρό και έχει πολλά να συζητήσει» με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη δεύτερη πηγή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την 21η Μαρτίου πως έγινε «πρόοδος» στις συνομιλίες που διεξάγονται για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας/Ισραήλ, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, το Ριάντ θέλει να κλείσει με την Ουάσιγκτον συμφωνία αμοιβαίας άμυνας και να εξασφαλίσει αμερικανική υποστήριξη στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος