Ο τυφώνας “Λάουρα” έφτασε σε Λουιζιάνα και Τέξας

Αφού ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4, ο «Λάουρα», έφτασε στις ακτές της Λουιζιάνας με ανέμους που ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 240 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Η καταστροφική, τροπική καταιγίδα, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους προκαλεί αιφνίδιες πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους σε ορισμένες περιοχές της Λουιζιάνα.

Η ισχύς της “Λάουρα”, σύμφωνα με την Αμερικάνικη μετεωρολογική υπηρεσία και το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, την κατατάσσει μεταξύ των 13 πιο ισχυρών τροπικών καταιγίδων που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ, φέρνοντας μνήμες από το φονικό πέρασμα του “Κατρίνα” πριν 15 χρόνια.

Κάτοικοι περιοχών της Λουιζιάνας και του Τέξας είχαν αρχίσει από χθες, να προετοιμάζονται για το χτύπημά του. 650.000 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Μετεωρολόγοι τους οποίους επικαλείται το Reuters προειδοποίησαν για “κύματα ακόμα και 40 μίλια εντός της κατοικημένης ενδοχώρας”.

Ένα ζήτημα που απασχολεί τις αρχές είναι το πώς θα προστατευθούν τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής , από τις πλημμύρες. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων έχει εκδώσει προειδοποίηση 400 μιλιών από το Φριπορτ στο Τέξας έως και τον ποταμό Μισισιπή, με αποτέλεσμα τα διυλιστήρια να κλείσουν προσωρινά προκαλώντας ανησυχία για την τιμή των ορυκτών καυσίμων.

https://twitter.com/LouPalumbo/status/1298853868303003648?s=20

Σύμφωνα με το Associated Press, στην Αμερική οι φυσικές καταστροφές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται όλο και πιο συχνές, και μεγαλύτερες. Η επικινδυνότητα του τυφώνα Λάουρα, οφείλεται στην αλληλεπίδραση τεσσάρων παραγόντων: της βιομηχανικής ανάπτυξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, της φυσικής εναλλαγής του κλίματος, της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, η Susan Cutter, διευθύντρια του Ινστιτούτου Κινδύνων και Ευπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε: «Βλέπουμε μια αύξηση της έντασης αυτών των φαινομένων επειδή εμείς ως κοινωνία αλλάζουμε ουσιαστικά τη Γη και ταυτόχρονα μετακομίζουμε σε τοποθεσίες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες».

Στον Κόλπο του Μεξικού από το 2017 έχουν χτυπήσει 9 τυφώνες, δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές και αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για την αναζωπύρωση των περιοχών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προστασίας πιστεύουν ότι η μετεγκατάσταση ολόκληρων κοινοτήτων μακριά από ευάλωτες περιοχές είναι μια υπερβολικά ακραία και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι καταστροφές είναι συχνές, η επιλογή αυτή μοιάζει με μονόδρομο.

ΠΗΓΗ: Reuters, Associated Press, Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος