Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα αναστολή των επιθέσεων στο Ιράν ελπίζοντας σε μια γρήγορη συμφωνία

Ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ζήτησαν χρόνο για να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην «άμεση, πλήρη και ολική» επαναλειτουργία του Ορμούζ και «στο τέλος της πυρηνικής απειλής του Ιράν».

Σε ανάρτηση στην  πλατφόρμα Truth Social αργά το Σάββατο (1/8), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναβάλει νέες επιθέσεις στο Ιράν, εφόσον επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία για τον τερματισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ζήτησαν χρόνο για να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην «άμεση, πλήρη και ολική» επαναλειτουργία του ζωτικής σημασίας Στενού και «στο τέλος της πυρηνικής απειλής του Ιράν».

Στην καταχώρηση δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες αναφερόταν, όμως η ανάρτηση έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που τόνισε την «ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων» στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα αναστολή των επιθέσεων στο Ιράν ελπίζοντας σε μια γρήγορη συμφωνία
Φωτο αρχείου (AP Photo/Evan Vucci, File)

Η φαινομενική αποκλιμάκωση μετά από ημέρες απειλών για νέες επιθέσεις από κάθε πλευρά είναι η τελευταία τροπή στον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πριν από πέντε μήνες, ενώ οι επιθέσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον Κόλπο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και στην Αίγυπτο.

Το Ιράν έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντας μια σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας και τροφοδοτώντας τον ευρύτερο πληθωρισμό.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα αναστολή των επιθέσεων στο Ιράν ελπίζοντας σε μια γρήγορη συμφωνία
(AP Photo)

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή (31/7), ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν.

Καθώς η εκεχειρία του Απριλίου στον πόλεμο κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent σημείωσαν άνοδο 24% και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι ο δηλωμένος στόχος του να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δικαιολογεί το υψηλότερο κόστος καυσίμων βραχυπρόθεσμα, όμως ο οικονομικός αντίκτυπος του έχει ασκήσει έντονη πολιτική πίεση για να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος