Ο θάνατος του αλ Ζαουάχρι προκαλεί πιέσεις στους Ταλιμπάν για αντίποινα

Array

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Aϊμάν Αλ Ζαουάχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, επέφερε  ταπεινωτικό πλήγμα στο καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο φιλοξενούσε κρυφά τον ηλικιωμένο εξτρεμιστή στην καρδιά της αφγανικής πρωτεύουσας για μήνες, αλλά δεν κατάφερε να τον κρατήσει τον ασφαλή.

Ακριβώς τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τον πρώτο χρόνο στην εξουσία αργότερα αυτόν τον μήνα, η επίθεση πυροδότησε μια εθνικιστική αντίδραση ενάντια στο πολιορκημένο καθεστώς στο εσωτερικό και χλευαστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσαν εκδίκηση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εάν επιβεβαιωθεί το μαρτύριο του Ζαουάχρι, τότε ντροπή σας που δεν μπορέσαμε να προστατεύσουμε τον αληθινό ήρωα του Ισλάμ», έγραψε στο Twitter ένας Αφγανός ονόματι Εχσανουλάχ απαντώντας σε δήλωση νωρίς την Τρίτη του επικεφαλής εκπροσώπου των Ταλιμπάν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα  σκοτώθηκε σε επίθεση με drone των ΗΠΑ.

Η δολοφονία του Αλ-Ζαουάχρι, ήρωα για τις ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες αλλά και έναν από καιρό καταζητούμενο τρομοκράτη στη Δύση, έχει αποκρυσταλλώσει τη συνεχιζόμενη πάλη μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών φατριών εντός του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αρκετοί ηγέτες του σκληροπυρηνικού δικτύου Χακάνι, που επί μακρόν καταγγέλλονταν από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι διευθύνουν τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ, κατέχουν ισχυρές θέσεις στο καθεστώς.

Σε ένα tweet την Τρίτη το βράδυ, ο Ανάς Χακανί, μια ισχυρή προσωπικότητα των Ταλιμπάν που συμμετείχε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ντόχα, είπε: «Αυτή η επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια βάρβαρη πράξη και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις». Σε δεύτερο tweet έδειξε ένα βίντεο με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να δέχονται επίθεση και ανέφερε ότι ήταν «αφιερωμένο στον πρόεδρο των αγρίων. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεχάσει τις προηγούμενες εμπειρίες».

Τώρα, είπαν ορισμένοι Αφγανοί και Αμερικανοί αναλυτές, η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να σκληρύνει τις συμπεριφορές των Ταλιμπάν και να ωθήσει το καθεστώς να ανοίξει την αγκαλιά του στις εξτρεμιστικές δυνάμεις τις οποίες είχε  δεσμευτεί να αποκηρύξει στην ειρηνευτική συμφωνία του 2020 με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ταλιμπάν τώρα αντιμετωπίζουν βαθιά πολιτικά προβλήματα και θα δεχθούν μεγάλη πιέση για αντίποινα. Η σχέση που έχουν με την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες τζιχάντ παραμένει πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, ειδικός στον ισλαμικό εξτρεμισμό στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. «Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για απάντηση».

Ο Μιρ σημείωσε ότι ενώ οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ήλπιζαν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση και πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε παγώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της ηγετικής ομάδας, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, δήλωσε κατηγορηματικά σε ένα εθνικό συνέδριο τον Μάιο: «Βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση πολιτισμών με τη Δύση».

Υπάρχει βαθιά ριζωμένη εχθρότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εντάθηκε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων πέρυσι και την κατάρρευση της πολεμικής οικονομίας, αφήνοντας εκατομμύρια Αφγανούς άνεργους. Πολλοί Αφγανοί δήλωναν εξοργισμένοι όταν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος επιβεβαίωσαν καθυστερημένα ότι ένα αμερικανικό drone σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, αφού πρώτα επέμεναν ότι το χτύπημα ήταν μια στοχευμένη αβλαβής επίθεση με ρουκέτα.

«Έχουμε ήδη τόσες πολλές ανησυχίες. Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν υπάρχουν δουλειές, επιχειρήσεις, δραστηριότητα. Αλλά τουλάχιστον η μάχη είχε τελειώσει. Οι Ταλιμπάν ήταν επικεφαλής και υπήρχε καλή ασφάλεια», είπε ένας κάτοικος της γειτονιάς Σερπούρ, όπου χτύπησε το drone, ο οποίος έδωσε το όνομά του ως Χακιμουλάχ. «Τώρα, ξαφνικά, συμβαίνει αυτή η επίθεση και όλοι φοβούνται ξανά».

Πολλοί Αφγανοί φαίνεται να γνωρίζουν ελάχιστα για τον Αλ-Ζαουάχρι ή την Αλ Κάιντα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οργανώθηκαν από τον Αλ-Ζαουαχίρι και τους συνεργάτες του, και εν μέρει επειδή οι μαχητές της Αλ Κάιντα που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Ταλιμπάν είναι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής των οποίων η παρουσία στο Αφγανιστάν ήταν πάντα χαμηλού προφίλ.

Μέχρι τώρα, οι Αφγανοί ήταν πολύ πιο επικεντρωμένοι στην απειλή του σουνιτικού μουσουλμανικού εξτρεμιστικού κινήματος, γνωστού ως Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν ή ISIS-K. Η συγκεκριμένη ομάδα στο παρελθόν έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τζαμιά, σχολεία και άλλες τοποθεσίες στην Καμπούλ, ειδικά κατά τη διάρκεια του σιιτικού μουσουλμανικού φεστιβάλ Μουχαράμ, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ εκείνων που απογοητεύονται περισσότερο από την εξέλιξη των γεγονότων είναι Αφγανοί πολίτες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εργασιακές σχέσεις με τις νέες αρχές των Ταλιμπάν, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν μετριοπαθείς και πρακτικές κυβερνητικές πολιτικές αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στη θρησκεία.

Ο Φαϊζ Ζαλάντ, ο οποίος διδάσκει διακυβέρνηση και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους Ταλιμπάν που απέτυχαν να προβλέψουν τους κινδύνους να φέρουν τον Αλ-Ζαουάχρι στην πρωτεύουσα και ανησυχεί ότι η επίθεση των ΗΠΑ καταδίκασε τις πιθανότητες  για αναμέτρηση των μετριοπαθών στελεχών του καθεστώτος  με τις σκληροπυρηνικές θρησκευτικές προσωπικότητες στην κορυφή.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κολλήσει τώρα και είναι δικό τους λάθος», είπε. «Αυτό θα υπονομεύσει τα επιτεύγματα της πρώτης τους χρονιάς και οι άνθρωποι που νοιάζονται αισθάνονται προδομένοι και φοβισμένοι».

Πηγή: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος