Ο σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας στην ΕΡΤ: Απαιτείται ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Για τα στρατηγικά του σχέδια και την ανάγκη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους μίλησε ο σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Από τη μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Ουκρανός αξιωματούχος, επισήμανε και το υψηλό ηθικό των στρατιωτών που αναχωρούν για το μέτωπο.

Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι όλες σε κατάσταση συναγερμού και ρίχνονται στη μάχη” τόνισε ο Βαζίλ Μυροσνιτσέκνο τονίζοντας ότι είναι πολλοί εκείνοι που οικειοθελώς επιστρέφουν στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της χώρας του. Σημείωσε ακόμα ότι οι άνδρες του στρατού διατηρούν σε υψηλό επίπεδο το ηθικό τους, καθώς υπερασπίζονται τη χώρα τους.

Χρειαζόμαστε σύστημα αεράμυνας. Γιατί η κυριαρχία της Ρωσίας στον αέρα είναι ισχυρότερη. Όπως επίσης κυριαρχούν στον θαλάσσιο τομέα. Αυτό που ζητάμε τώρα είναι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μια ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα μπορούσε τουλάχιστον να προβλεφθεί για μέρος της Ουκρανίας, ίσως στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα μέρος όπου πολλοί άμαχοι έρχονται τώρα από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, από βόρεια μέρη, από πόλεις που δέχονται επίθεση. Πρέπει λοιπόν να έχουμε έναν ασφαλή διάδρομο για αυτούς τους πολίτες και χρειαζόμαστε επίσης έναν ασφαλή διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας” πρόσθεσε ο κ. Μυροσνιτσέκνο.

Σε ερώτηση για το πότε προβλέπει ότι θα τελειώσει ο εφιάλτης στη χώρα του απάντησε: “Μακάρι να τελείωνε σήμερα, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Νιώθουμε δυνατοί, νιώθουμε ενωμένοι και αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε την υποστήριξη που ζητάμε, πιθανότατα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να νικήσουμε τον εχθρό. Βέβαια όλοι καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος“.

Κάνοντας αναφορά στους αμάχους σημείωσε ότι “οι άνθρωποι πρέπει να διαφύγουν, έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, η περιουσία τους, σκοτώθηκαν οι συγγενείς τους. Η Ευρώπη δεν έχει δει τέτοιου επιπέδου καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο“.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τα ρωσικά στρατεύματα μετρούν πάνω από 3.000 νεκρούς στρατιώτες, ενώ ο ουκρανικός στρατός μετράει έως και 4.000 νεκρούς, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες των αμάχων, κατέληξε.

Αποστολή Λβιβ: Ελβίρα Κρίθαρη / κάμερα: Κώστας Δελδήμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος