O Σρέντερ χωρίς γραφείο πρώην καγκελαρίου στην Ομοσπονδιακή Βουλή

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έχει δικαίωμα σε γραφείο στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Την απόφαση αυτήν έλαβε το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου, που απέρριψε μήνυση του πολιτικού κατά απόφασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της «Μπούντεσταγκ» για τη διακοπή της χρηματοδότησης του γραφείου του.

Τον Μάιο του 2022, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Επιτροπή Προϋπολογισμού έθεσε σε «αναστολή» το γραφείο του πρώην καγκελάριου και αρνήθηκε την καταβολή εξόδων για γραφεία και υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή του γραφείου και των συνεργατών του. Η διαδικασία είναι μέχρι στιγμής μοναδική στη γερμανική ιστορία. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει προσφυγή στον επόμενο βαθμό.

Το κόστος γραφείου του πρώην καγκελάριου με εννέα θέσεις ανέρχονταν σε 407.000 ευρώ το έτος 2021. Ωστόσο, οι περισσότερες θέσεις έμειναν κενές, επειδή οι υπάλληλοι είχαν παραιτηθεί κυρίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη εγγύτητα του Σρέντερ με το Κρεμλίνο.

Ο Σρέντερ θεωρείται προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και συνέχισε να εργάζεται για λογαριασμό ρωσικών ενεργειακών εταιρειών και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η απόφαση της διακοπής χρηματοδότησης του γραφείου του στην Ομοσπονδιακή Βουλή αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι ο πρώην καγκελάριος «δεν είχε πλέον καμία συνεχιζόμενη υποχρέωση από το αξίωμά του».

Ο 79χρονος σήμερα Σρέντερ χρημάτισε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005 και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD από το 1999 έως το 2004. Προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο κατά της απόφασης της «Μπούντεσταγκ», επειδή όλοι οι πρώην καγκελάριοι ασκούσαν το αξίωμα ισόβια, χωρίς να έχει προκαθοριστεί, εάν και για πόσο καιρό εκτελούσαν συνεχή καθήκοντα από το γραφείο τους, όπως αιτιολόγησαν οι δικηγόροι του τη προσφυγή στα δικαστήρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος