Ο Σολτς στα Τίρανα τη Δευτέρα για τη συνάντηση της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί τη Δευτέρα στα Τίρανα για τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνάντηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για την προώθηση της ένταξης των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε πρωτεύουσα χώρας της περιοχής και θα πάρουν επίσης μέρος η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί στα Τίρανα και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενταξιακή πορεία των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων – Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη – μετά την υπόσχεση για ένταξη στην ΕΕ που δόθηκε πριν από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν επίσης θέματα περιφερειακών και διμερών συνεργασιών, η περαιτέρω σύνδεση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ καθώς και η οικολογική και ψηφιακή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών θα εξετασθεί και η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όπως έπραξε ο καγκελάριος και στο περιθώριο της συνάντησης Πολιτικής Ένωσης της ΕΕ στη Γρανάδα της Ισπανίας με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, σημείωσε ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου και της κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος