Ο Σολτς δεν συμφωνεί με την πρόταση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πρότεινε ειδική διαδικασία πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια, με την οποία δεν συμφώνησε ο Όλαφ Σολτς.

Σε ανακοίνωση της καγκελαρίας σημειώνεται ότι «ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε το απόγευμα κατόπιν αιτήματός του δήλωσε ότι θα θεσπίσει νόμο βάσει του οποίου οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια από την 1η Απριλίου». Παράλληλα, τόνισε στη συζήτηση με τον καγκελάριο ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους ευρωπαίους εταίρους». Σύμφωνα με την πρόταση του Πούτιν, «οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και θα μεταφέρονται ως συνήθως στην Gazprom Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις της ΕΕ». Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόταση του Πούτιν η τράπεζα θα μετατρέπει το συνάλλαγμα σε ρούβλια.

«Ο καγκελάριος Σολτς ΔΕΝ συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία», τονίζεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, αναγράφοντας μάλιστα το ΔΕΝ με κεφαλαίο. Ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία, εξηγεί η ανακοίνωση της καγκελαρίας. Τονίζει επίσης ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της ομάδας «G7», οι παραδόσεις ενέργειας να πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια, όπως ορίζεται στις συμβάσεις».

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος