Ο ρωσικός στρατός μπορεί να στοχεύσει δορυφόρους, προειδοποιεί Αμερικανός αξιωματούχος

Καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης (NRO) των ΗΠΑ Κρίστοφερ Σκολέζε, προειδοποίησε ότι ο στρατός της Ρωσίας θα μπορούσε να στοχεύσει δορυφόρους για να διαταράξει τις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες GPS.

«Νομίζω ότι βλέπουμε αρκετά καθαρά ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που θέλει να κάνει στην Ουκρανία και θέλει να κερδίσει», δήλωσε την Τετάρτη (23/2) ο Σκολέζε, στο συνέδριο του Association’s Defense and Intelligence Space Conference, σύμφωνα με το SpaceNews.

To NRO λειτουργεί κατασκοπευτικούς δορυφόρους που ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά όλο και περισσότερες εικόνες και πληροφορίες συλλέγονται και διανέμονται από φορείς εκμετάλλευσης εμπορικών δορυφόρων, όπως η Maxar, η Planet, η BlackSky και άλλοι, οπότε οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να συλλέγουν πληροφορίες, θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιωτικά και δημόσια περιουσιακά στοιχεία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο βαθμό που μπορούν και που αισθάνονται ότι δεν θα επεκτείνουν τη σύγκρουση εκτός του ελέγχου τους, θα την επεκτείνουν στο διάστημα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αν και δεν έκανε συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ρωσία, ο Σκολέζε σημείωσε ότι η χώρα κάνει ήδη παρεμβολές GPS. Προέτρεψε τους χειριστές τόσο των εμπορικών όσο και των κυβερνητικών δορυφόρων να είναι προσεκτικοί.

«Θα έλεγα σε όλους να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους είναι ασφαλή και να τα παρακολουθούν πολύ στενά, επειδή γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι είναι αποτελεσματικοί στις κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής, σύμφωνα με το SpaceNews. «Και πάλι, είναι δύσκολο να πούμε πόσο μακριά θα φτάσει η εμβέλειά τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλλά είναι προτιμότερο να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεων», πρόσθεσε.

Εκτός από τις παρεμβολές GPS, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει τους στρατιωτικούς δορυφόρους GPS των ΗΠΑ με παραποιημένα δεδομένα PNT, μια τεχνική γνωστή ως spoofing. Μια διακοπή σημάτων του GPS θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές σε όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αφορούν αεροσκάφη, πλοία, πυρομαχικά, οχήματα ξηράς και στρατεύματα εδάφους.

Σε μια ενεργή στρατιωτική σύγκρουση, ακόμη και οι σύντομες παρεμβάσεις και η παραποίηση των PNT θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, εάν είναι καλά συγχρονισμένες με άλλες επιχειρήσεις, ανέφερε μια έκθεση της RAND Corp.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος