Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας «GAZPROM» πλέον δεν θεωρεί την Ευρώπη ως στρατηγικής σημασίας αγορά

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας “GAZPROM” πλέον δεν θεωρεί την Ευρώπη ως στρατηγικής σημασίας αγορά. Αυτό αναφέρεται στην δήλωση της εταιρείας.  

Το συμβούλιο των διευθυντών της “GAZPROM” επικύρωσε το μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033 και ανέθεσε στον διευθύνοντα σύμβολο Αλεξέι Μίλλερ να αποκλείσει από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της εταιρείας την αγορά της Ευρώπης.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τις δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές, την κάθετη πτώση στην παροχή του φυσικού αερίου στη Δύση μέσω των αγωγών, την στροφή της εταιρείας στις αγορές της Ασίας με βασικό στρατηγικό σχεδιασμό την αύξηση των εξαγωγών στις χώρες αυτής της ηπείρου. 

Λόγω των δυτικών κυρώσεων (η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεσμευτεί πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου) και ρωσικών αντιμέτρων, το 2022 οι εξαγωγές αερίου μειώθηκαν περίπου δύο φορές (79 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερα).

Τον Ιούνιο του 2023 οι ρωσικές εξαγωγές αερίου ήταν μόλις 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 είχαν ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και τον Ιούνιο του 2022 τα 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αναφέρεται στην δήλωσε της “GAZPROM”.         

Επιμέλεια-μετάφραση: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος