Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Πλένκοβιτς ζήτησε συγγνώμη από την Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ζήτησε συγγνώμη από την Ουκρανία για τη δήλωση του Κροάτη Προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, που είπε ότι η Ουκρανία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες και απέρριψε τις δηλώσεις του προέδρου ότι θα αποσύρει Κροάτες στρατιώτες από την Ουκρανία επειδή δεν βρίσκονται καν εκεί.

Ο Μιλάνοβιτς είπε νωρίτερα ότι «η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, είναι οικονομικά στάσιμη και δεν έχει λάβει τίποτα από την ΕΕ».

Είπε επίσης ότι η Κροατία «δεν έχει καμία σχέση» με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι, εάν κλιμακωθεί, θα αποσύρει «μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη», μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

«Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σώμα του κροατικού στρατού που βρισκόταν στην Πολωνία επέστρεψε μόλις αυτές τις μέρες.

Οι δηλώσεις του Μιλάνοβιτς είναι εξωπραγματικές, η δήλωσή του για την Ουκρανία ως διεφθαρμένη χώρα είναι προσβλητική, είπε, αναφέρει το Tanjug.

«Με αυτόν τον τρόπο, ζητώ συγγνώμη από τους Ουκρανούς, εκ μέρους της κροατικής κυβέρνησης, ζητώ συγγνώμη από την Ουκρανία, μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το κράτος της Κροατίας» και η οποία αυτή τη στιγμή έχει κατεχόμενα μέρη, όπως είχε και η Κροατία, είπε ο Πλένκοβιτς.

Τη δήλωση Μιλάνοβιτς ότι η Ουκρανία δεν έλαβε τίποτα από την ΕΕ, ο Πλένκοβιτς διέψευσε με τα στοιχεία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει μέχρι στιγμής 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και σήμερα ανακοίνωσε νέα βοήθεια.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιο είδος Ρώσου αξιωματούχου που μιλούσε», είπε ο Πλένκοβιτς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν Κροάτες στρατιώτες, μέλη του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση εάν υπάρξει σύγκρουση, ο πρωθυπουργός απάντησε με την αντίθετη ερώτηση «Από πού προήλθαν όλα αυτά τα σενάρια;».

Η πολιτική της Κροατίας είναι «αποκλιμάκωση της έντασης, αποτροπή πιθανής σύγκρουσης, υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», είπε ο Πλένκοβιτς.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος