Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δέχεται πυρά για τα σχόλια περί γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δέχθηκε επικρίσεις επειδή δήλωσε ότι η απαγόρευση της κυβέρνησης της χώρας για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν συνιστά διάκριση

Πριν από εβδομάδες, ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ένας βοηθός του, ο οποίος έκτοτε απολύθηκε. Το κόμμα του κ. Κισίντα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς όλο και περισσότεροι Ιάπωνες υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τέτοιες ενώσεις. Όταν ρωτήθηκε από νομοθέτη της αντιπολίτευσης αν ο υφιστάμενος νόμος της χώρας συνιστά διάκριση, ο πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη: «Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου αποτελεί άδικη διάκριση από το κράτος».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση του την Τετάρτη ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου «δεν είναι αντισυνταγματική», αλλά δήλωσε ότι η στάση του δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μορφή διάκρισης.

Τοπικές ομάδες ΛΟΑΤΚΙ κατηγόρησαν τον κ. Κισίντα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του.

Πραγματοποίησε συνάντηση με τους ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ τον περασμένο μήνα, αφού απέλυσε τον εκτελεστικό γραμματέα του Μασαγιόσι Αράι, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν ήθελε καν να εξετάσει» τις σεξουαλικές μειονότητες. Ο ίδιος διόρισε έναν ειδικό σύμβουλο για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του θα εξετάσει ένα νέο νομοσχέδιο.

Οι ακτιβιστές είπαν επίσης ότι ήταν ανακριβές να δηλώνει ο κ. Κισίντα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου «δεν είναι αντισυνταγματικός» στην Ιαπωνία, όταν τα τοπικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί διαφορετικά σε τουλάχιστον δύο αποφάσεις που αποτελούν προηγούμενο.

Η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αλλάξει, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, δήλωσε η ομάδα «Γάμος για την Ισότητα στην Ιαπωνία» (MFEJ). Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει αποξενωθεί από την κοινή γνώμη, καθώς στην καρδιά της κυβέρνησης βρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες», δήλωσε η πρόεδρος της MFEJ Μακίκο Τεραχάρα.

Ορισμένα ζευγάρια έχουν προσβάλει την απαγόρευση ενώπιον των δικαστηρίων, με διαφορετικά αποτελέσματα.

Τον Νοέμβριο του 2022, δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά δήλωσε ότι η άρνηση της νομικής προστασίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου συνιστά διάκριση. Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση ως νίκη για την ανάδειξη της ανάγκης τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η χώρα δέχεται επίσης πιέσεις από τους ομολόγους της G7 να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση του μπλοκ τον Μάιο.

Υπήρξε βελτίωση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ασία, αλλά η Ταϊβάν παραμένει η μόνη επικράτεια που αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην περιοχή.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος