O πρόεδρος του Ισημερινού ανήγγειλε από τις ΗΠΑ πως θα διεκδικήσει 2η θητεία

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο δήλωσε χθες Τρίτη θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2025, προκειμένου να συνεχίσει την εφαρμογή οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που ο ίδιος κρίνει πως ωφελούν τη χώρα του και τους πολίτες της. Πρόεδρος, 

Ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2021, έκλεισε πρόσφατα συμφωνία χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που προεξοφλεί ότι θα τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις και θα επιτρέψει να δημιουργηθούν εκ νέου θέσεις εργασίας.

Ο κ. Λάσο εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε κέντρο μελετών της αμερικανικής πρωτεύουσας, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Το Κίτο επιδιώκει να λάβει βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και να εξασφαλίσει τη σύναψη διμερούς συμφωνίας εμπορίου.

«Το Σύνταγμα του Ισημερινού επιτρέπει την επανεκλογή (του προέδρου) μόνο μια φορά», και οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το 2025, συνόψισε ο κ. Λάσο, 67 ετών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που οργανώθηκε από το κέντρο μελετών Inter-American Dialogue.

«Στην Ουάσινγκτον νιώθει κανείς λιγάκι πιο τολμηρός και μπορώ να σας πω ότι δεν θα διστάσω μπροστά σε αυτή την ευθύνη», ανέφερε.

Η οικονομία του Ισημερινού έχει «καλή υγεία» παρότι υπέστη πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, διαβεβαίωσε ο κ. Λάσο. Το τρέχον διάστημα, πρόσθεσε, η έμφαση δίνεται από την κυβέρνησή του στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, που κλιμακώνει τη βία στους δρόμους και στις φυλακές.

Ο Ισημερινός έχει μπορέσει να κατασχέσει 300 και πλέον τόνους κοκαΐνης αφότου ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία, υπογράμμισε ο κ. Λάσο.

Ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα βαθύνει τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με το Κίτο στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της βίας των συμμοριών, ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ενίσχυσης του δικαστικού συστήματος, του συστήματος των φυλακών και της ασφάλειας στα χωρικά ύδατα του Ισημερινού, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του κ. Λάσο.

Εξάλλου, ο Ισημερινός θα λάβει από τις ΗΠΑ 13,5 εκατ. δολάρια για χορηγήσεις μικρών δανείων σε γυναίκες επιχειρηματίες και άλλα 20 εκατ. δολάρια για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος