Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορεί τον Αυστραλό πρωθυπουργό πώς του είπε ψέμματα

Αυστραλία/Aνταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Οι σχέσεις Αυστραλίας – Γαλλίας έχουν ψυχρανθεί από τότε που η Αυστραλία ανακοίνωσε το νέο σύμφωνο ασφαλείας, AUKUS, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δέσμευσή της να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20 στη Ρώμη, κατηγόρησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον ότι είπε ψέματα, για τη σύμβαση υποβρυχίων 90 δισ. δολαρίων, που ακυρώθηκε πριν από έξι εβδομάδες.

Ο κ. Μακρόν έκανε την δήλωση αυτή στο εθνικό δίκτυο της Αυστραλίας, ABC, όταν ρωτήθηκε αν νομίζει ότι η Αυστραλία είπε ψέμματα για την ακύρωση της συμφωνίας των υποβρυχίων. «Δεν νομίζω, ξέρω», απάντησε.

«Η συμφωνία AUKUS ήταν πολύ άσχημα νέα για τη Γαλλία – αλλά όχι μόνο για τη Γαλλία, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ άσχημα νέα για την αξιοπιστία της Αυστραλίας και πολύ άσχημα νέα για την εμπιστοσύνη που μπορούν να έχουν οι σπουδαίοι εταίροι με τους Αυστραλούς.
Νομίζω ότι αυτό είναι επιζήμιο για τη φήμη της χώρας σας και του πρωθυπουργού σας», συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν.

Ο κ. Μόρισον απέρριψε την κατηγορία ότι έλεγε ψέματα. «Δεν συμφωνώ με αυτό».

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός επέμεινε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα έπρεπε να γνωρίζει τις θέσεις της Αυστραλίας, υποστηρίζοντας ότι συζήτησε το θέμα μαζί του αρκετούς μήνες νωρίτερα.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στα στρατηγικά μας συμφέροντα και ότι θα έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση προς το εθνικό μας συμφέρον», είπε ο κ. Μόρισον.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αυτό που επρόκειτο να μας παρασχεθεί δεν επρόκειτο να ανταποκριθεί στο στρατηγικό μας συμφέρον και υπήρχε ακόμα μια διαδικασία στην οποία είχαμε εμπλακεί και στη συνέχεια του ανακοινώσαμε την τελική μας απόφαση».

Ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε επίσης αμφιβολίες για το εάν το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα δει ποτέ ένα πυρηνικό υποβρύχιο στο νερό, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με τη γαλλική συμφωνία, η Αυστραλία είχε σίγουρα την επιλογή να παράγει στην Αυστραλία, να έχει υποβρύχια, συμβατικά υποβρύχια και να αποκτήσει τα υποβρύχια σε ένα σαφές και αξιόπιστο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Μακρόν.

«Τώρα έχετε 18 μήνες πριν γίνει η πρώτη εκτίμηση. Καλή τύχη”.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ό,τι πίστευε πως η Αυστραλία είχε ενημερώσει την Γαλλία για την ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια και χαρακτήρισε τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά της Αυστραλίας «αδέξιο».

Διπλωματικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ πετάνε όλη την ευθύνη για τις αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει το σύμφωνο AUKUS, αποκλειστικά στην Αυστραλία.

Πηγή: ABC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος