Ο πρ. βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία αν δεν τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές εκκρεμότητές του

Μαδρίτη – Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Μόλις ένα χρόνο πριν, και εν μέσω πανδημίας, ο πρώην Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειπε οικειοθελώς την Ισπανία για να ζήσει στα αραβικά εμιράτα. Ο λόγος αποτυπώθηκε σε επιστολή προς τον γιό του και νυν βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ότι δεν επιθυμούσε να παρεμποδίσει το έργο του με αφορμή τις εκκρεμότητες (φορολογικές) που είχε ο ίδιος.

Έκτοτε οι ειδήσεις που έφταναν από τον νέο τόπο κατοικίας του ήταν ελάχιστες. Γίνονταν όμως γνωστές οι φορολογικές τακτοποιήσεις χρεών του που ανέλαβαν οι δικηγόροι του με την ισπανική εφορία. Οι αποκαλύψεις αυτών των χρεών του, ένα χρόνο πριν, ζημίωναν την εικόνα της μοναρχίας και η απόφαση ελήφθη από κοινού με τον γιό του. Έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό και ο ίδιος επέλεξε ως τόπο προορισμού το Αμπού Ντάμπι. Με ένα ιδιωτικό τζετ αναχώρησε για τον νέο προορισμό του μέσω Πορτογαλίας.

Με αφορμή τον ένα χρόνο της ιδιότυπης «εξορίας» του, τα νέα που φθάνουν από πηγές του παλατιού είναι ότι ο διακαής του πόθος είναι να επιστρέψει στην Ισπανία. Στα 83 του χρόνια ο πρώην βασιλιάς θα πρέπει να αναζητήσει νέο τόπο κατοικίας, καθώς στο Παλάτι της Θαρθουέλα δεν είναι ευπρόσδεκτος αν πρώτα δεν τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του. Επιπλέον η ισπανική εφορία συνεχίζει να ερευνά την οικονομική του κατάσταση και ειδικότερα την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών του σε φορολογικούς παραδείσους.

Η επιθυμία όμως του πρώην βασιλιά, ο οποίος ουδέποτε υπολόγιζε ότι η διαμονή του στο νησί Νουράι του Αμπού Ντάμπι στον Περσικό Κόλπο θα διαρκούσε τόσο πολύ, σκοντάφτει στο μήνυμα που στέλνει το Παλάτι: «Δεν μπορεί να επιστρέψει αν πρώτα δεν τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές του εκκρεμότητες». Η απόφαση, δε, της ισπανικής εφορίας τον περασμένο Μάιο να ξεκινήσει έρευνα για να επαληθεύσει τις πληρωμές του, ανέτρεψε οριστικά την απόφαση επιστροφής στην Ισπανία τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι.

Μέχρι σήμερα ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος κατέβαλε τον Δεκέμβριο του 2020 αρχικά 678.393 ευρώ και στη συνέχεια περισσότερα από 4 εκατομμύρια για αδήλωτα εισοδήματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Το συνολικό ποσόν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Παρότι ο πρώην βασιλιάς διαμένει σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού Νουράι, εντούτοις όσοι τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι για τον ίδιο αποτελεί «χρυσό κλουβί» το οποίο επιθυμεί να  εγκαταλείψει. Οι επισκέψεις που δέχεται είναι λιγοστές εκτός από τις δύο κόρες του τις ινφάντες Ελένα και Κριστίνα που τον επισκέπτονται σχεδόν κάθε μήνα. Εντωμεταξύ στην Ισπανία η προσπάθεια που γίνεται τόσο από το Παλάτι όσο και από τους θεσμούς της χώρας είναι να διαχωριστεί απόλυτα η εικόνα του νυν μονάρχη Φελίπε με τον πατέρα του και τις υποθέσεις φοροδιαφυγής του. Άλλωστε ήδη ο νυν βασιλιάς αποποιήθηκε δημόσια οποιασδήποτε κληρονομιά από τον πατέρα του που δεν έχει νόμιμη προέλευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος