Ο Πούτιν και το τελεσίγραφο για τα ρούβλια – Τι απαντούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Με το μπρα-ντε-φερ για τις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση να είναι σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος τραβάει το σκοινί, δηλώνοντας ότι από την 1η Απριλίου θα κόψει τις παραδόσεις αν δεν γίνουν πληρωμές σε ρούβλια. Παρίσι και Βερολίνο μιλούν για εκβιασμό και απορρίπτουν το τελεσίγραφο.

Διάταγμα που υποχρεώνει τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται από τη Ρωσία σε ρούβλια δηλώνει ότι υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκδίδοντας ακόμα ένα τελεσίγραφο προς τη Δύση, η οποία όπως είπε είχε αποφασίσει από καιρό τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και έχει ως στόχο την υπονόμευση της οικονομίας της χώρας του. Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις χώρες να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες για να γίνονται οι πληρωμές.

Αν αυτές οι πληρωμές δε γίνουν, θα θεωρήσουμε ότι οι αγοραστές αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες. Κανείς δε μας πουλάει κάτι τσάμπα και δεν πρόκειται ούτε εμείς να κάνουμε φιλανθρωπίες. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, τα υπάρχοντα συμβόλαια ακυρώνονται” είπε χαρακτηριστικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν και το τελεσίγραφο για τα ρούβλια – Τι απαντούν οι ευρωπαϊκές χώρες
(AP Photo/Pavel Golovkin)

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε η πληρωμή των συμβολαίων από ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ να γίνεται σε ειδικούς λογαριασμούς της τράπεζας της Γκάζπρομ, η οποία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει τα ευρώ και τα δολάρια σε ρούβλια, ο Πούτιν θα πανηγυρίζει ότι έλαβε ρούβλια, ωστόσο στην πραγματικότητα θα διαθέτει ευρώ και δολάρια για να αποπληρώσει μελλοντικές λήξεις ομολόγων ώστε να μην κηρυχθεί η χώρα του σε χρεοκοπία.

Ο Πούτιν και το τελεσίγραφο για τα ρούβλια – Τι απαντούν οι ευρωπαϊκές χώρες
(AP Photo/Koji Sasahara)

Αυτό που κατάλαβα, αλλά ίσως κάνω λάθος, είναι ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας” τόνισε από πλευράς του ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

Βερολίνο και Παρίσι τηρούν προς το παρόν σκληρή στάση τονίζοντας ότι δεν εκβιάζονται, ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κλείσει την κάνουλα, ενώ απειλούν και με νέες κυρώσεις.

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου αύριο, υπό περίεργες συνθήκες, ίσως σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πρέπει, λοιπόν, εμείς να ετοιμαστούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο, προετοιμαζόμαστε με τον Ρόμπερτ, προσέχοντας ώστε να σεβαστούμε την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

Το πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων δε χρειάζεται να είναι και το τελευταίο, δεν πρέπει να είναι το τελευταίο” σχολίασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για τους επόμενους έξι μήνες από τα στρατηγικά της αποθέματα ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Ο Πούτιν και το τελεσίγραφο για τα ρούβλια – Τι απαντούν οι ευρωπαϊκές χώρες
(AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Κλιμακώνεται ο ενεργειακός και οικονομικός πόλεμος

Εκτός της βαρυσήμαντης ανακοίνωσης του προέδρου Μπάιντεν για αποδέσμευση της μεγαλύτερης από ποτέ ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε και σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που στοχεύουν φορείς στον τεχνολογικό τομέα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η αποφυγή των κυρώσεων.

Εταιρείες και ιδιώτες που συμβάλλουν στην αποφυγή ή την παράκαμψη των κυρώσεων και επιχειρούν να διοχετεύσουν δυτική τεχνολογία στην Ρωσία, περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα λίστα. Επίσης στο στόχαστρο οι τομείς της αεροδιαστημικής και της ναυτιλίας καθώς και ιδιώτες κατηγορούμενοι για κυβερνο-επιθέσεις. Η σημερινή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να βάζει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς.

Συνέχεια στο μπαράζ των κυρώσεων δόθηκε και από τη Βρετανία, η οποία ενέταξε στη λίστα και τον Ρώσο στρατηγό που καταγγέλλεται ως υπεύθυνος για τον όλεθρο στη Μαριούπολη. Συγκεκριμένα, η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον λεγόμενο “χασάπη της Μαριούπολης”, καθώς η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε νέα καταστολή των «ρώσων προπαγανδιστών».

Στον πόλεμο αυτών των κυρώσεων μπήκε και η Ρωσία, απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα και σε άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. «Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Λένα Αργύρη, Ευδοξία Λυμπέρη, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος