Ο ΠΟΥ ζητά χορήγηση τρίτης δόσης μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους για να προχωρήσει ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες  

Ο ΠΟΥ ζητά μορατόριουμ με  χορήγηση τρίτης δόσης μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους για να προχωρήσει ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες  

Ενάντια στην ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής τρίτης δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι τάχθηκε εκ νέου σήμερα ο Π.Ο.Υ, ζητώντας παγκόσμιο μορατόριουμ για την μη χορήγηση τρίτης δόσης σε πολίτες πλούσιων χωρών τουλάχιστον μέχρι στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου χώρες που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού να προχωρήσουν την ανοσοποίηση.

«Η 3η δόση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποτροπή μεγαλύτερου κίνδυνου, όπου υπάρχουν ενδείξεις εξασθένισης της ανοσίας έναντι σοβαρής νόσου COVID19 και θανάτου όπως στην μικρή ομάδα ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις αρχικές δόσεις ή δεν παράγουν πλέον αντισώματα», τόνισε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Βερολίνο ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν, «η ανισότητα εμβολίων δημιουργεί ζητήματα ζωής και θανάτου για τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, λιγότερο από το 2% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με σχεδόν 50% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. «Γύρω από την Υδρόγειο με όψη την Ευρώπη και την Αφρική, εξακολουθούμε να βλέπουμε σοκαριστικές ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια καθώς περισσότερα από τα 5 δισεκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί τώρα παγκοσμίως, σχεδόν το 75% από αυτά έχουν γίνει σε μόλις 10 χώρες και ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ενισχυτικές δόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, όταν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση» διευκρίνισε ο ίδιος.

Κάλεσμα για αύξηση διανομής δόσεων

Ο Π.Ο.Υ κάλεσε για αυτό για άλλη μια φορά τους κατασκευαστές εμβολίων να δώσουν αμέσως προτεραιότητα και να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους με την COVAX, και να παρέχουν τακτικές, σαφείς προβλέψεις για τον εφοδιασμό των εμβολίων. Προέτρεψε παράλληλα  τις χώρες των G7 και όλες οι χώρες που μοιραστούν δόσεις και να εκπληρώσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους, καθώς μόλις το 10% των σχεδόν 900 εκατομμυρίων δεσμευμένων δόσεων έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής στις χώρες αυτές, ενώ κάλεσε τις χώρες να εξαλείψουν τους εξαγωγικούς περιορισμούς και τυχόν άλλα εμπορικά εμπόδια για τα εμβόλια κατά του COVID19 και τις εισροές που εμπλέκονται στην παραγωγή τους.

Μείωση κρουσμάτων και θανάτων

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Π.Ο.Υ ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων που αναφέρθηκαν μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, γεγονός μεν ευπρόσδεκτο, «το οποίο όμως δεν σημαίνει και πολλά», όπως τόνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ «καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλές χώρες και εξακολουθούν να υπάρχουν σοκαριστικές ανισότητες».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος