Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς μιλά για τον αντίκτυπο από τη δολοφονία των παιδιών του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε χτες Πέμπτη ότι το κίνημα εξακολουθεί να επιδιώκει να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερώσει τους ομήρους μετά την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε 3 από τους γιους του στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε εάν η δολοφονία τους θα επηρεάσει τις συνομιλίες, απάντησε πως «ο παλαιστινιακός λαός μας έχει τα συμφέροντά του πάνω από οτιδήποτε, και οι γιοι και οι κόρες μας είναι μέρος αυτού του λαού και μέρος αυτής της διαδικασίας».

Σε Δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι, «επιδιώκουμε μια συμφωνία, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, ο σιωνιστής εχθρός καθυστερεί και αποφεύγει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις να παράσχει το απαιτούμενο δικαίωμα για να επιτευχθεί συμφωνία».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση την Τετάρτη χωρίς να συμβουλευτούν ανώτερους διοικητές ή πολιτικούς ηγέτες, με κίνδυνο να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Abdul Latif al-Qanou, ανέφερε σε δήλωση: «Το κλειδί για οποιαδήποτε συμφωνία με την κατοχή βασίζεται σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και οι σημαντικότερες προτεραιότητές μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία είναι η επιστροφή των εκτοπισμένων χωρίς περιορισμούς και η πλήρης αποχώρηση. δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας».

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις οικογένειες των 133 Ισραηλινών ομήρων για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Το Ισραήλ θέλει να εγγυηθεί την επιστροφή των ομήρων, αλλά λέει ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο έως ότου εξαλείψει τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς και ότι ακόμη σχεδιάζει να εισβάλει στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότερα από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν καταφύγει.

Παράλληλα κλιμακώνονται οι διεθνείς εκκλήσεις  για κατάπαυση του πυρός καθώς ο πόλεμος εισήλθε στον έβδομο μήνα του, αλλά αυτό δεν επηρέασε πολύ την πρόοδο των συνομιλιών.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος