Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε υψηλό 40 ετών

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε υψηλό 40 ετών φτάνοντας στο 9%, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι η αύξηση κατά 54% στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας τον Απρίλιο, που ανέβασε τον μέσο ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στις £2.000, ήταν ο κύριος λόγος για την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή από 7% τον Μάρτιο.

Το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών σε επίπεδα ρεκόρ.

Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και των μεταφορών συνέβαλε επίσης στην αύξηση του κόστους ζωής, εμβαθύνοντας την κρίση που επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι κλάδοι της βιομηχανίας και του εμπορίου υποφέρουν από την απότομη άνοδο του κόστους ενέργειας και καυσίμων, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων λένε, ότι ο συνδυασμός υψηλότερου κόστους και αυξήσεων φόρων τις οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο κόσμος πλέον στρέφεται στις τράπεζες τροφίμων, οι οποίες αντιμετωπίζουν αύξηση απαιτήσεων για να τα βγάλει πέρα.

Τα στοιχεία από την δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation έδειξαν ότι το “φτωχότερο δέκατο των νοικοκυριών” αντιμετώπισε ποσοστό πληθωρισμού 10,2% τον Απρίλιο, σημαντικά υψηλότερο από το 8,7% που επηρεάζει το 10% των κορυφαίων εισοδημάτων. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών πρότεινε ότι ο πληθωρισμός που βιώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο 11%.

Η πίεση στη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αυξάνει από την αντιπολίτευση και από εκπροσώπους του εμπορίου για ένα έκτακτο προϋπολογισμό που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά.

Το Κόμμα των Εργατικών αναμένεται να καταθέσει πρόταση για τροποποίηση ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για έκτακτο προϋπολογισμό ενίσχυσης της οικονομίας και των πολιτών.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος