Ο Πέδρο Σάντσεθ, νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – Εφαλτήριο για διεθνή καριέρα;

Array

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Ο 50χρονος Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι από την Κυριακή, ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI). Οι εκπρόσωποι 132 σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, που έδωσαν το Σαββατοκύριακο το ραντεβού τους στη Μαδρίτη, αποφάσισαν ομόφωνα ψηφίζοντας τον Σάντσεθ ως νέο πρόεδρο της SI. Δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του θα προσπαθήσει να επανενώσει, να αναζωογονήσει και να ανασυντάξει την ευρεία σοσιαλιστική οικογένεια που είναι διχασμένη από το 2011 καθώς επίσης και να ενισχύσει τη σχέση με τα αριστερά κόμματα που κατέχουν την εξουσία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του είναι φανερή και ο στόχος του είναι να διαθέτει «περισσότερη δύναμη και επιρροή» σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.

Η οργάνωση που ο Σάντσεθ επιχειρεί να ενδυναμώσει φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε λήθαργο και αποδυναμωμένη, υποστηρίζουν οι αναλυτές και επισημαίνουν ότι ενδεχομένως ο Σάντσεθ φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο τη συγκεκριμένη θέση για να ξεκινήσει διεθνή καριέρα όταν εγκαταλείψει την πολιτική στην Ισπανία. Αντίστοιχο παράδειγμα ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, που από πρόεδρος της SI (1999-2005) μεταπήδησε στη θέση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για να εκλεγεί τελικά Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το 2017.

Όμως, πέρα ​​από την επιθυμία του να βγάλει την SI από τον λήθαργο, η προεδρία του Σάντσεθ θα του προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του δικτύου επαφών του, ειδικά στις αναδυόμενες χώρες. Στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας δεν σταμάτησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο , ακόμη και σε χώρες όπως η Κένυα, η Νότια Αφρική ή η Νότια Κορέα κάτι που μέχρι σήμερα κανένας προκάτοχός του δεν έκανε. Στην εξωτερική του πολιτική επεδίωκε πάντα να βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες της Δύσης και γι’ αυτό υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό από την Μονκλόα, όπου εμφανίζεται να συνομιλεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας και των πρωθυπουργών της Γερμανίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόσο στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί όσο και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη , η ομάδα των επικοινωνιολόγων του προωθούσε εμφατικά κάθε κίνησή του διεθνώς. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ των προκατόχων του που αρκούνταν στη συμμετοχή τους στις οικογενειακές φωτογραφίες των διαφόρων συνόδων.

Τώρα οι πολιτικοί αναλυτές αναζητούν σε ποιά θέση διεθνούς οργανισμού ή φορέα θα ταίριαζε το προφίλ του Σάντσεθ παρότι η Μονκλόα δεν αναφέρεται στο ζήτημα. Για την ώρα το κόμμα του (PSOE) του προγραμματίζει εκατοντάδες εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας που, αν και άτυπα, έχει ξεκινήσει στην Ισπανία. Τον Μάιο του 2023 θα πραγματοποιηθούν διπλές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες και στο τέλος του 2023 θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα επιτρέψει στον Σάντσεθ να συνεχίσει να συγκεντρώνει διαπιστευτήρια για να επιβληθεί πέρα ​​από τα σύνορα της Ισπανίας. Βασικός σκοπός του είναι να καλύψει ένα από τα ελλείμματά του στην εξωτερική πολιτική, αυτό της Λατινικής Αμερικής καθότι είναι μία ήπειρος που ναι μεν έχει επισκεφθεί πολλές φορές, χωρίς όμως να εμβαθύνει τη σχέση με ουσιαστικές συμφωνίες.

Ο Σάντσεθ είναι ο πρώτος Ισπανός επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ιδρύθηκε το 1951, αλλά βρίσκεται σε παρακμή από το 1992, όταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Βίλι Μπραντ έπαψε να την ηγείται. Ο Ισπανός πολιτικός διαδέχεται τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και η θητεία του θα είναι τετραετής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος