O πάπας Φραγκίσκος αποφεύγει το θέμα της επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως μια ενδεχόμενη επιστροφή από τη Ρωσία των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία είναι ένα «πολιτικό πρόβλημα» που πρέπει να επιλυθεί και από τις δύο πλευρές, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά το αίτημα της Ουκρανίας να υποστηρίξει ο ποντίφικας το σχέδιό της για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Σε συνέντευξη στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος δεν πήρε θέση για την επιστροφή των εδαφών που το Κίεβο θέτει ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη, ένας όρος στον οποίο επιμένουν η Ουκρανία και πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Στη συνέντευξη, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε δύο φορές εάν η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη. Ο ποντίφικας δεν αναφέρθηκε σε αυτό το σκέλος της ερώτησης την πρώτη φορά αλλά όταν ρωτήθηκε επιμόνως ξανά, δήλωσε:

«Είναι ένα πολιτικό θέμα. Η ειρήνη θα επιτευχθεί μόλις θα μπορούν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο, ο ένας ενώπιον του άλλου ή μέσω μεσολαβητών. Εάν δεν μιλήσουν… αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον πάπα στο Βατικανό στις 13 Μαΐου και του ζήτησε να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου, το οποίο ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι ανοικτό σε διαπραγμάτευση.

Το σχέδιο ζητεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων του κράτους της Ουκρανίας.

Στην αρχή του πολέμου ο πάπας προσπάθησε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση με την ελπίδα να έχει έναν μεσολαβητικό ρόλο αλλά αργότερα άρχισε να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας, συγκρίνοντάς τες με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τη Ρώμη χθες, Πέμπτη, και η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν «ενθουσιάζεται» με τις προοπτικές της διαμεσολάβησης και πρόσθεσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουν σχηματίσει μια «πολύ ισχυρή» ένωση.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, τον επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, να πραγματοποιήσει ειρηνευτική αποστολή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο 67χρονος Ζούπι προέρχεται από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, μια ομάδα για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη που έχει την έδρα της στη Ρώμη. Η κοινότητα μεσολάβησε το 1992 στη συμφωνία που έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Μοζαμβίκη, στον οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο καρδινάλιος Ζούπι θα προσπαθήσει να συναντήσει χωριστά τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος