Ο Π. Ο. Υ προειδοποιεί για 500.000 θανάτους στην Ευρώπη – Διαδηλώσεις κατά των μέτρων

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή παγκοσμίως σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο περιφερειακός διευθυντής Δρ Hans Kluge προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν 500.000 περισσότεροι θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο Δρ Kluge είπε ότι η πιστή χρήση μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα, ενώ για  την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόνισε ότι πρέπει να θεωρηθεί «έσχατη λύση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη ενώ πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας.

Πεδίο μάχης Βρυξέλλες και  Ρότερνταμ

Στις Βρυξέλλες όπου τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τις 20.000, διαδηλωτές με λοστούς έσπασαν όχημα της αστυνομίας, ενώ άναψαν  φωτιές στους δρόμους.

Εκτιμάται ότι περίπου 35.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους για το «όχι» όχι στα περιοριστικά μέτρα.

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι πλέον υποχρεωτική από την ηλικία των 10 ετών και τέσσερις φορές την εβδομάδα επιβάλλεται η τηλεργασία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

https://twitter.com/AnonCitizenUK/status/1462459464376885254?s=20

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σε κινητοποίηση κατά του «πράσινου πιστοποιητικού».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε εστιατόρια και μπαρ να κλείνουν στις 20.00, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνει το πράσινο πιστοποιητικό μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους. Οι κανόνες ορίζουν ότι οποιοσδήποτε ηλικίας 13 ετών και άνω πρέπει να επιδείξει κάρτα εισόδου για τον Covid , αν και όχι για καταστήματα ή για συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Η αστυνομία χρησιμοποιήσε προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσει τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο πολίτες.

Η Αυστρία  η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα γίνει υποχρεωτικός, παράλληλα με lockdown, λαμβάνει και μέτρα ασφαλείας καθώς  δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων στην πρωτεύουσα Βιέννη.

Σέρβοι διαδηλωτές πληθαίνουν στο Βελιγράδι τις τελευταίες ημέρες – παρά το γεγονός ότι το πάσο Covid εκεί ισχύει μόνο για μπαρ και εστιατόρια μετά τις 22:00. Επιδημιολόγος περιέγραψε το μέτρο ως «προσπάθεια να σβήσεις μια φωτιά με ένα ποτήρι νερό».

Πάντως το πράσινο που αντιστοιχεί σε πιστοποιητικό και το πράσινο σκούρο που σημαίνει υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στον χάρτη της Ευρώπης (πρακτορείο Bloomberg), έναντι του κίτρινου που είναι το lockdown. H  Ελλάδα εμφανίζεται μπλε που είναι το χρώμα των περιορισμών για ανεμβολίαστους.

Χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία έχουν επίσης ανακοινώσει νέους περιορισμούς για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Η Γερμανία έχει επίσης εγκαταλείψει τις δωρεάν δοκιμές αντιγόνου βάσει του κανόνα 3G, επομένως οποιοσδήποτε αρνείται το εμβόλιο πρέπει να πληρώσει.

Στην Ιταλία, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα πήρε ανοικτά θέση υπέρ του «σούπερ πράσινου πάσου» για εμβολιασμένους, με πρόβλεψη ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί αρχές Δεκεμβρίου και οι ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται μόνο να έχουν πρόσβαση στο χώρο εργασίας με συνεχή διαγνωστικά τεστ.

Το πιστοποιητικό coronapas της Δανίας εγκρίθηκε και από την αντιπολίτευση, με την υπόσχεση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ακολούθησαν ς διαδηλώσεις, αλλά συμμετείχαν «εκατοντάδες όχι χιλιάδες».

Στη Γαλλία η επίδραση του πιστοποιητικού  passe sanitaire στα ποσοστά εμβολιασμού χαρακτηρίζεται σωτήρια. 50 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένου του 88,4% των άνω των 12 ετών. Το passe sanitaire έχει δύο επιλογές: είτε εμβολιασμού είτε πρόσφατο αρνητικό τεστ με κόστος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος