Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα – Η αντίδραση της Μόσχας

Array

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως και απειλώντας να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση. «Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, έδωσε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν. Ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ήρθε την ώρα που οι Ουκρανοί και η Δύση εκτιμούσαν πως θα χρειαστούν μέρες για την αποχώρηση του ρωσικού στρατού. Η υποχώρηση, η οποία ήρθε δύο μήνες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, αντιπροσωπεύει άλλη μια τεράστια οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, διάρκειας 8 μηνών.

Το Κρεμλίνο σχολίασε την εξέλιξη και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στο στάτους κβο της Χερσώνας την οποία η Ρωσία πρόσφατα είχε προσαρτήσει παράνομα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί τη Χερσώνα μέρος της Ρωσίας παρά την απόσυρση των στρατευμάτων και απέρριψε την άποψη ότι η υποχώρηση είναι ταπεινωτική για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει” τονίζει το Πεντάγωνο, το οποίο χαρακτηρίζει σημαντικό στρατιωτικό ορόσημο για την Ουκρανία τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα.

Ανταλλαγή 45 Ουκρανών αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Σαράντα πέντε Ουκρανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία και επίσης επαναπατρίστηκαν οι σοροί δύο Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Ο αξιωματούχος, ο Αντρίι Γερμάκ, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους Ρώσους που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή. Δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα στρατιωτών να κάθονται στο πίσω μέρος ενός οχήματος και τον κόσμο να τους λέει “Καλωσορίσατε στην Ουκρανία” και στη συνέχεια να φωνάζει “Δόξα στην Ουκρανία”. Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι η πιο πρόσφατη αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο του πολέμου, ρωσική επίθεση σε πενταόροφο κτίριο στην πόλη Μικολάιφ, προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση «κυνική απάντηση του κράτους τρομοκρατίας στις επιτυχίες μας στο μέτωπο». «Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τις τακτικές της. Και εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Οι κατακτητές θα λογοδοτήσουν για κάθε έγκλημα κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος