Ο Όλι Ρεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Φινλανδίας

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την προεδρία την ερχόμενη χρονιά που η Φινλανδία πρόκειται να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους, και θα ζητήσει για το σκοπό αυτό άδεια από τη δουλειά του.

Ο 61χρονος Ρεν, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως θα ζητήσει την ετήσια άδειά του πριν από τις εκλογές και δεν θα ασκεί επίσημα καθήκοντα κατά την προετοιμασία του για να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος πρέπει να συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές πριν μπορέσει να μπει επισήμως στην κούρσα. «Θα υποβάλω αίτηση για άδεια όταν, όπως ελπίζω, επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά μου για την προεδρία», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πέκα Χααβίστο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας καθώς η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις γενικές εκλογές, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική της ασφάλειας είναι μεταξύ των σημαντικότερων συνταγματικών αρμοδιοτήτων των προέδρων της Φινλανδίας.

Τον Απρίλιο η Φινλανδία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική πολιτική στροφή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσε απειλή της Μόσχας για «αντίμετρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος