Ο ΟΗΕ ζητά από την Τεχεράνη να μην εφαρμοστεί η ποινή του ακρωτηριασμού των δακτύλων σε οκτώ κρατούμενους

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση σήμερα στο Ιράν να ανακαλέσει τις ποινές ακρωτηριασμού των δακτύλων οκτώ κρατουμένων και ζήτησε από την Τεχεράνη να καταργήσει γενικά κάθε ποινή σωματικής τιμωρίας.

Οι επτά από τους άνδρες αυτούς βρίσκονται στην κεντρική φυλακή της Μεγάλης Τεχεράνης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Ραβίνα Σαμντασανί. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τον ακρωτηριασμό, που πιθανότατα επίκειται, των οκτώ ανδρών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διάρρηξη και καλούμε τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν» την εκτέλεση της ποινής, ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη Γενεύη.

«Ζητάμε επίσης από το Ιράν να αναθεωρήσει κατεπειγόντως τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλει ώστε να να καταργηθεί κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας, όπως είναι οι ακρωτηριασμοί, το μαστίγωμα, ο λιθοβολισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι οκτώ άνδρες έχουν καταδικαστεί σε ακρωτηριασμό των τεσσάρων δακτύλων του δεξιού χεριού και ενδέχεται να μεταφερθούν στη φυλακή Εβίν, όπου πρόσφατα τοποθετήθηκε μια ειδική γκιλοτίνα. Πρόσφατα, το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για τον ακρωτηριασμό των δακτύλων ενός άλλου άνδρα.

Ιρανικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ανέφεραν ότι τουλάχιστον 237 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ακρωτηριασμό τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ποινές εκτελέστηκαν σε τουλάχιστον 129 περιπτώσεις, σύμφωνα με τη Σαμντασανί.

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, του οποίου είναι μέλος το Ιράν, απαγορεύει τα βασανιστήρια, κάτι που περιλαμβάνει και τις απάνθρωπες τιμωρίες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, το Ιράν εκτέλεσε περισσότερους από 100 θανατοποινίτες από την αρχή του έτους μέχρι τις 20 Μαρτίου, συνεχίζοντας μια ανησυχητική, ανοδική τάση. Το 2020 εκτελέστηκαν 260 άνθρωποι και 310 το 2021, μεταξύ των οποίων και 14 γυναίκες. Οι εκτελέσεις γίνονται συνήθως δια απαγχονισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος