Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στην Ονδούρα

Η Ονδούρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με 3,2 εκατομμύρια άτομα (το 30% περίπου του πληθυσμού της χώρας) να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες και να χρήζουν βοήθειας, προειδοποιεί η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, Άλις Σάκελφορντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο EFE, η απεσταλμένη του ΟΗΕ τόνισε ότι «οι ανάγκες είναι τεράστιες και η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ονδούρα είναι πλέον μια πραγματικότητα και χρειάζεται διεθνής οικονομική στήριξη και αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, το 45% των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στη χώρα είναι παιδιά και νέοι, ενώ η φετινή έκθεση καταγράφει μια ανησυχητική αύξηση της εξάπλωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού με τα δεδομένα του 2022 υπήρχαν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονταν στήριξη πριν ένα χρόνο.

Η κ. Σάκελφορντ κάνει έκκληση άμεσες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις ακόμη πιο περίπλοκες, όπως για παράδειγμα τα περισσότερα από 3.000 παιδιά που έχουν καταγραφεί να υποσιτίζονται και κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν τους επόμενους μήνες, αν δεν γίνει κάτι.   

Οι κάτοικοι της Ονδούρας είναι τρομερά εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της μετανάστευσης, της κλιματικής κρίσης και της διατροφικής ανασφάλειας, χωρίς τη δυνατότητα να αντιπαραβάλουν ανθεκτικές δομές ανάσχεσης σε αυτά τα φαινόμενα και κατά συνέπεια βρίσκονται σε ένα αέναο σπιράλ φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Ονδούρα προέβλεπε πόρους 280 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, από τα οποία έχουν εκταμιευτεί μόλις το 10%, καλύπτοντας ανάγκες διατροφικής επισφάλειας, πρόσβασης σε υδάτινες πηγές και υγιεινής. «Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά περισσότερα, όπως στο θέμα της στέγης και της κοινωνικής ασφάλειας» υπογράμμισε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.  

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος