Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι στο Δυτικό Νταρφούρ εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με τουλάχιστον 87 νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι

Τουλάχιστον 87 ανθρώπινα σώματα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» για εμπλοκή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο αποτρόπαιο συμβάν.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι θάφτηκαν στις 20 Ιουνίου σε ένα ομαδικό τάφο βάθους 1 μέτρου σε ένα ξέφωτο με την ονομασία Αλ Τουράμπ αλ Αχμάρ, σε απόσταση λίγο πάνω από 2 χλμ από το αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της περιοχής, Ελ Τζενέινα. Την επόμενη μέρα, αλλά 50 νεκρά σώματα προστέθηκαν στον ομαδικό τάφο, ανάμεσά τους και τα άψυχα κορμιά 7 γυναικών και 7 παιδιών. Αξιόπιστες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται ο διεθνής οργανισμός αναφέρουν ότι για τους θανάτους ευθύνονται οι ΔΤΥ και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονται μαζί τους και τα θύματα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν σε συνοικίες της Ελ Τζενέινα στο διάστημα από 13 έως 21 Ιουνίου. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι των ΔΤΥ σχολίασαν ότι οι Δυνάμεις δεν έχουν καμία ανάμειξη και για τα γεγονότα ευθύνονται παραστρατιωτικές ομάδες.  

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ στην ανακοίνωση καταδικάζει κατηγορηματικά τη δολοφονία αμάχων στο περιθώριο των συγκρούσεων και εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την έλλειψη σεβασμού και τη σκληρότητα με τις οποίες αντιμετωπίστηκαν τα άψυχα σώματα, οι οικείοι των νεκρών και οι κοινότητές τους. Ζητά επίσης να διεξαχθεί γρήγορα μια εξαντλητική και ανεξάρτητη έρευνα για τα συμβάντα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, ενώ απευθύνεται και σε όλους τους εμπλεκόμενους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ζητώντας να επιτρέπουν και να διευκολύνουν την αναζήτηση των νεκρών, την ανάκτηση και την εκκένωσή τους από τις εμπόλεμες ζώνες χωρίς καμιά διάκριση για οποιοδήποτε λόγο, όπως ακριβώς ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πόλεμος στο Σουδάν έχει μέχρι σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, όμως υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος εξαιτίας της βιαιότητας των συγκρούσεων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου είναι δύσκολο έως απίθανο να καταγράφονται απώλειες. Επιπλέον, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων και περίπου 750.000 από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Πηγές: Reuters, Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος