Ο ΟΗΕ αντιτίθεται στο σχέδιο βοήθειας της GHF στη Γάζα κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπιστικών αρχών

Μια ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και εγκρίθηκε από το Ισραήλ για να αναλάβει την κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Εθνών και των περισσότερων ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και την απροσδόκητη παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της.

Η Γάζα Humanitarian Foundation (GHF) είναι το κλειδί για το νέο σύστημα βοήθειας που θα απομακρύνει τη διανομή από τις οργανώσεις που ηγούνται του ΟΗΕ, οι οποίες διεξάγουν εκτεταμένη ανθρωπιστική επιχείρηση μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, σκηνές και άλλα εφόδια στη Γάζα από την αρχή του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Ο νέος μηχανισμός περιορίζει τη διανομή τροφίμων σε ένα μικρό αριθμό κέντρων, τα οποία φυλάσσονται από ένοπλους εργολάβους, όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να πηγαίνουν για να τα παραλάβουν. Προς το παρόν, δημιουργούνται τέσσερα κέντρα, όλα κοντά σε στρατιωτικές θέσεις του Ισραήλ, με τρία από αυτά να βρίσκονται στα νότια της Γάζας, όπου ζει λίγος πληθυσμός.

Η GHF δήλωσε ότι τη Δευτέρα μετέφερε φορτηγά τροφίμων στα κέντρα της και ξεκίνησε τη διανομή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ποσότητα της βοήθειας που παραδόθηκε. Είπε ότι η ροή εφοδίων θα “αυξάνεται κάθε μέρα”. Εξήγησε ότι σκοπεύει να φτάσει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων.

Ο Τζέικ Γουντ, ο Αμερικανός που ηγείται της προσπάθειας, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή το βράδυ, επειδή έγινε σαφές ότι η οργάνωση δεν θα επιτρεπόταν να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

Το Ισραήλ ζήτησε ένα εναλλακτικό σχέδιο γιατί κατηγορεί τη Χαμάς για καταλήστευση της βοήθειας. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αρνούνται ότι υπάρχει σημαντική εκτροπή της βοήθειας και απορρίπτουν τον νέο μηχανισμό, λέγοντας ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και δεν θα είναι αποτελεσματικός.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την GHF;

Η GHF δημοσίευσε το σχέδιο της στις αρχές του έτους και διοικείται από μια ομάδα Αμερικανών εργολάβων ασφαλείας, πρώην στρατιωτικών αξιωματικών και υπευθύνων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Μέχρι την παραίτησή του, ο Τζέικ Γουντ ήταν το πρόσωπο της οργάνωσης. Ο Γουντ είναι βετεράνος του αμερικανικού στρατού και συνιδρυτής μιας ομάδας παροχής βοήθειας σε καταστροφές, της Team Rubicon.

Δεν είναι σαφές ποιος θα ηγηθεί πλέον της GHF.

Ένα σχέδιο που διακινήθηκε από την ομάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και αποκτήθηκε από το AP περιλάμβανε αρκετά ονόματα, όπως τον πρώην διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι. Ούτε ο Μπίσλι ούτε η GHF έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

Επίσης, δεν είναι σαφές ποιος χρηματοδοτεί την GHF. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμεύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από μια κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τον δωρητή. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι δεν τη χρηματοδοτούν.

Ποιο είναι το σχέδιο τους;

Το σχέδιο της GHF για την κεντρικοποίηση της διανομής μέσω κέντρων (hubs) είναι παρόμοιο με αυτά που σχεδιάζει το Ισραήλ.

Η GHF αναφέρει ότι κάθε ένα από τα τέσσερα αρχικά κέντρα της θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 άτομα. Ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα εντός 30 ημερών, χωρίς να προσδιοριστούν ακριβώς οι τοποθεσίες τους.

Η βοήθεια θα μεταφέρεται με ιδιωτικούς υπεργολάβους, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα προμήθειες με θωρακισμένα οχήματα από τα σύνορα της Γάζας προς τα κέντρα, όπου θα παρέχουν και ασφάλεια. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η ανακατεύθυνση βοήθειας από εγκληματικές συμμορίες ή μαχητές.

Γιατί οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιτίθενται;

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι το σχέδιο θα «οπλοποιήσει τη βοήθεια» για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς του Ισραήλ.

Λένε ότι το Ισραήλ θα έχει τη δύναμη να αποφασίσει ποιος θα λάβει βοήθεια και να αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί στις περιοχές που διανέμεται η βοήθεια, απομακρύνοντας έτσι μεγάλες περιοχές της Γάζας. Αυτό ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατά της υποχρεωτικής εκδίωξης.

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα σύστημα που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και κινδυνεύει να μας εμπλέξει σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Σάινα Λόου, υπεύθυνη επικοινωνίας για το Συμβούλιο Προσφύγων της Νορβηγίας, μια κορυφαία ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Γάζα.

Η GHF δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι ανεξάρτητη και απολιτική και ότι δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε μαζική εκδίωξη. Ανέφερε επίσης ότι το σύστημά της είναι απόλυτα σύμφωνο με τις ανθρωπιστικές αρχές, περιλαμβανομένων της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος