Ο κ. “Nobel Φυσικής 2021” Giorgio Parisi στην ΕΡΤ: Η κατανομή ερευνητικών πόρων είναι ερωτηματικό … σαν την πρόγνωση του επόμενου Nobel!

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αυτή την εβδομάδα ο Ιταλός φυσικός Giorgio Parisi βραβεύτηκε με το φετινό Nobel Φυσικής, μαζί με τους Syukuro Manabe και Klaus Hasselmann. 

Το Nobel Φυσικής για το 2021 πήγε στους συγκεκριμένους επιστήμονες “για καινοτόμες συνεισφορές στην κατανόησή μας των πολύπλοκων συστημάτων” και συγκεκριμένα απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Αμερικανό Syukuro Manabe και στον Γερμανό Klaus Hasselmann “για τη φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της γης, ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, και στον Giorgio Parisi “για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης διαταραχής και διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομική σε πλανητική κλίμακα”.

Το γεγονός ενθουσίασε τον Ιταλικό ακαδημαϊκό αλλά και πολιτικό κόσμο, σε σημείο που ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι άνοιξε την συνέντευξη τύπου της Τρίτης 5 Οκτωβρίου με χαρά και εμφανή χαμόγελο, δηλώνοντας μάλιστα πως τούτη η βράβευση “μας γεμίζει υπερηφάνεια ως Κυβέρνηση και ως Ιταλούς” εφόσον “πρόκειται για ένα πολύ, πολύ βαρύ βραβείο Nobel ανάμεσα στα διάφορα βραβεία Nobel”.

Λίγο νωρίτερα ο Ντράγκι είχε καλέσει τον Καθηγητή κ. Parisi για να του απευθύνει τα συγχαρητήριά του αλλά και της Κυβέρνησης γι’ αυτό το κατακτηθέν κορυφαίο αξίωμα.

Ο Giorgio Parisi είναι Ομότιμος Πρόεδρος της Accademia Nazionale dei Lincei, ένα από τα παλαιότερα και τα διασημότερα Ευρωπαϊκά επιστημονικά Ιδρύματα, και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. 

Σήμερα ο Καθηγητής κ. Giorgio Parisi παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, όπου σε ένα εγκάρδιο κλίμα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις επιστημονικές επιτεύξεις του, το πάθος του για τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί ερευνητές λόγω απουσίας οικονομικών πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με αφορμή το τελευταίο σκέλος της τοποθέτησής του, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, του απηύθυνε σχετική ερώτηση: 

Στο παρελθόν, έχετε τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της πανεπιστημιακής χρηματοδότησης για την έρευνα στην Ιταλία, συχνά μάλιστα θύμα αλόγιστων περικοπών. Χθες ο Πρόεδρος Ντράγκι συμφώνησε μαζί σας για το θέμα. Στον απόηχο της σημαντικής βράβευσής σας και αξιοποιώντας την προβολή της στα Μέσα Ενημέρωσης, είστε θετικός περί μιας αλλαγής, και ίσως σε συνεργασία με το Υπουργείο Πανεπιστημίου και Έρευνας και την Κυβέρνηση;

Τρέφω εμπιστοσύνη στο ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αλλαγή. Κάποια πρώτα βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δούμε τον Προϋπολογισμό, γιατί μέχρι να καθαρογραφτεί παραμένει πάντα ένα ερωτηματικό … λίγο σαν την πρόγνωση του επόμενου Nobel!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος