Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε από Εφετείο σε τρία χρόνια φυλάκισης για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Εφετείο Παρισίων επιβεβαίωσε την 3ετή καταδίκη και έτσι ο Νικολά Σαρκοζί θα εκτίσει δυο έτη με αναστολή και το τρίτο θα το εκτίσει με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Πιο αναλυτικά η καταδίκη αφορά την υπόθεση υποκλοπών και την απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πληροφορίες για εισαγγελική έρευνα εις βάρος του για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής προεδρικής καμπάνιας του 2007

Είναι ο πρώτος πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που καταδικάζεται σε φυλάκιση. Ο Jacques Chirac καταδικάστηκε σε 2 έτη φυλάκισης με αναστολή. Ο Σαρκοζί θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. 

Η πρωτοφανής, για πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας, ποινή που επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί συμπληρώνεται από 3ετή αναστολή των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το Εφετείο θεωρεί ότι οι πράξεις είναι ακόμα πιο σοβαρές, γιατί αφορούν πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Ο Σαρκοζί αποφάσισε να απευθυνθεί στο Ακυρωτικό δικαστήριο (Cour de Cassation) για να ακυρώσει τις ποινές. 

Οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν στην ίδια 3ετή ποινή. Ο πρώην δικηγόρος του Νικολά Σαρκοζί, Thierry Herzog καταδικάστηκε επίσης σε 3ετή απαγόρευση άσκησης δικηγορίας, είναι εξαιρετικά αυστηρή ποινή. 

Υπενθυμίζεται πως ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει και άλλες δικαστικές υποθέσεις. 

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος